Slovenské ministerstvo zdravotnictví vede Viliam Čislák

18. 11. 2014 13:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Slovenský resort zdravotnictví zažil v minulých týdnech dramatické změny. Dosavadní ministryně Zuzana Zvolenská rezignovala na svůj post po výzvě premiéra Roberta Fica kvůli nákupu předraženého CT v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanech.




Výměnu ministrů odstartovala reportáž televize Markíza, která upozornila na předražený nákup přístroje pro zmíněnou nemocnici. Ta CT vysoutěžila od společnosti Medical Group SK za 1,6 milio nu eur (asi 44 milionů korun), tedy až několikanásobně dráž, než se obdobné přístroje nakupují například v České republice (reportáž poukázala na stejný typ CT v Nemocnici Havlíčkův Brod, jež jej zakoupila za přibližně třetinovou cenu).

Ovládnutá správní rada

Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch je neziskovou organizací, kterou v roce 2003 zakládal stát spolu se zaměstnanci. Zařízení řídí správní rada, která se původně skládala z pěti členů – tři nominovalo ministerstvo zdravotnictví, dva vzešli z řad zaměstnanců. Každé rozhodnutí muselo být „posvěceno“ dvoutřetinovým souhlasem. „V roce 2011 však byla správní rada uměle navýšena o jednoho člena, jehož dosadilo ministerstvo. Na svá rozhodnutí už tak nepotřebuje souhlas zaměstnanců,“ uvedl pro deník Pravda zdroj obeznámený se situací.
Nové CT měli mít pacienti v piešťanské nemocnici k dispozici již před dvěma lety, vedení však tehdy kvůli chybějícím finančním prostředkům jeho nákup zastavilo. V letošním tendru pak vyhrála nabídka ještě o 600 tisíc eur dražší. Slovenská média i opoziční politici poukazují na fakt, že ve vítězné společnosti Medical Group SK působil i současný předseda Národnej rady, místopředseda Smer-SD Pavol Paška. Ten ovšem jakoukoli spojitost se současným případem odmítl a upozornil, že ve firmě jakékoli aktivity ukončil před 13 lety. Na opoziční politiky, kteří jej vyzvali k odstoupení, podle svých slov hodlá podat trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění.

„Nejde mi o funkce“

Na reportáž televize Markíza zareagoval slovenský premiér Robert Fico, který vyzval ministryni Zvolenskou a předsedkyni dozorčí rady piešťanské nemocnice, poslankyni Smer-SD Renátu Zmajkovičovou k okamžitému odstoupení. „Proces nákupu CT přístroje vyvolává pochybnosti, na které nestačí reagovat jen tím, že budou odvoláni členové správní rady nemocnice, ale odpovědnost musí nést ten, kdo tyto lidi řídí a kdo je kontroluje,“ prohlásil premiér Robert Fico.
Zuzana Zvolenská krátce na to rea govala podáním demise. „Nedokážu dnes říci, zda byl postup zvolen správně, nebo ne. Co však říci dokážu, je, že zástupci ministerstva zdravotnictví ve správní radě piešťanské nemocnice mě řádně neinformovali o postupech v tomto zařízení,“ uvedla ministryně Zvolenská a odvolala všechny „své“ členy správní rady a podala kvůli prověření tendru na CT podnět na Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad. Renáta Zmajkovičová na svou funkci rovněž rezignovala. „Vím, že to na Slovensku není obvyklá politická kultura, ale mně nejde o funkce,“ komentovala své rozhodnutí.
Podezřelým tendrem se bude rovněž zabývat slovenská policie a Generální prokuratura. „Na základě odvysílání příspěvku v TV Markíza 30. října 2014 vydal generální prokurátor Jaromír Čižnár pokyn náměstkovi generálního prokurátora pro trestní úsek Petru Šufliarskemu, aby orgány činné v trestním řízení prozkoumaly okolnosti nákupu CT přístroje statutárním orgánem Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch,“ potvrdila mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

Představy o ministrovi

Okamžitě po demisi Zuzany Zvolenské se rozpoutaly dohady o jejím nástupci. Spekulovalo se například o vicepremiérovi pro investice Ľubomíru Vážnem, ale i bývalém ministrovi Richardu Rašim. Profesní organizace ve zdravotnictví požadovaly ministra, který dosáhne důležitých systémových změn. Prezidentka Združenia zdravotných poisťovní Katarína Kafková zdůrazňovala, že nový představitel resortu by měl být především dobrým krizovým manažerem, viceprezident Asociácie súkromných lekárov Mário Moro si naopak přál lékaře z praxe. Štefan Krchňák ze Slovenskej lekárnickej komory hovořil o nezávislém odborníkovi s vlastním názorem na situaci ve zdravotnictví.
Novým slovenským ministrem zdravotnictví byl nakonec jmenován 42letý dosavadní státní tajemník tohoto ministerstva Viliam Čislák. Ten se stal náměstkem úřadu Zuzany Zvolenské na jaře 2012. Předtím působil na různých postech ve zdravotnictví, zastával rovněž funkci manažera pro zdravotní péči v provozovateli nemocnic Svet zdravia, který patří finanční skupině Penta. Ke kauze nákupu CT v piešťanské nemocnici se odmítl krátce po svém jmenování vyjádřit s ohledem na probíhající vyšetřování. Pro deník Pravda nicméně připustil, že se může jednat o lidské selhání.

Firma i ředitelka pochybení odmítají

Společnost Medical Group SK se jakýmkoli nařčením v souvislosti s tendrem na CT brání. Výběrové řízení vyhrála s nabídkou o několik set eur nižší než druhá firma v elektronické aukci. Podle jejích zástupců proběhly všechny soutěže, do kterých se přihlásila, podle platných zákonů. „Dokumentace a smlouvy takto realizovaných soutěží jsou veřejně přístupné. V daném medializovaném případu se tendru zúčastnilo více společností, přičemž naše společnost nabídla nejnižší cenu,“ píše se ve vyjádření Medical Group SK. Cena zahrnovala multidetektorový počítačový tomograf, který by nemocnice splácela 4 roky, dopravu na místo dodání, instalaci a uvedení přístroje do provozu, školení zaměstnanců, odmontování a odvoz starého CT, stavební práce a technologické úpravy a další úkony včetně záruky a servisu. Na dotaz deníku Pravda, jak je možné, že stejný přístroj pořídila havlíčkobrodská nemocnice za třetinovou cenu, Medical Group SK nereagovala.
Nové CT měla firma dodat do piešťanské nemocnice v nejbližších dnech, ředitelka zdravotnického zařízení Mária Domčeková však vyzvala Medical Group SK, aby dodání zastavila. Podle svých slov tak učinila pod tlakem médií. Na rozdíl od Zuzany Zvolenské a Renáty Zmajkovičové se Mária Domčeková z funkce odstoupit nechystá, protože tendr proběhl podle zákona a byla vybrána nejvýhodnější nabídka. V deníku Pravda nicméně připustila, že ji může odvolat správní rada.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?