Slovenské nemocnice se opět topí v dluzích, oddlužení nepomohlo

6. 5. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Oddlužení zdravotnických zařízení na Slovensku před pěti lety nepomohlo trvale zlepšit jejich financování a ke konci loňského roku závazky po lhůtě splatnosti u velkých státních nemocnic a dalších zařízení stouply na nové maximum od roku 2011.


Informovalo o tom slovenské ministerstvo zdravotnictví. Nová vláda premiéra Roberta Fica zvažuje, že přistoupí k dalšímu kolu oddlužení, které by měla provázet opatření na zastavení dalšího růstu dluhu.

Dluhy po splatnosti zdravotnických zařízení na pětimilionovém Slovensku dosáhly ke konci loňska bezmála 550 milionů eur (14,9 miliard korun), což odpovídá více než třetině ročního rozpočtu tamního ministerstva zdravotnictví. Proti předchozímu roku závazky stouply o více než čtvrtinu a ve srovnání s rokem 2011, kdy stát použil na oddlužení zdravotnických zařízení 300 milionů eur (8,1 miliardy korun), se dluhy více než ztrojnásobily.

„Obecným problémem je fakt, že náklady nemocnic nejsou v dostatečné míře pokryty výnosy od zdravotních pojišťoven. Nemocnice rovněž čelí skrytému dluhu v podobě nevyhovující infrastruktury, protože investice do této oblasti jsou z dlouhodobého hlediska poddimenzovány,“ uvedlo ministerstvo. Značnou část nákladů zdravotnických zařízení tvoří podle něj výdaje na zaměstnance, včetně jejich mezd.

Téma špatného stavu zdravotnictví, které čelilo aférám s předraženými nákupy techniky či protestům zdravotních sester, bylo jedním z hlavních témat kampaně před březnovými volbami. Strana Směr-sociální demokracie premiéra Fica dosadila v nové koaliční vládě na post ministra zdravotnictví manažera Tomáše Druckera, který dříve stál v čele Slovenské pošty.

Drucker se již nechal slyšet, že další oddlužení nemocnic bude zřejmě nevyhnutelné. Podle ministra financí Petera Kažimíra je podmínkou takového kroku plán efektivnějšího fungování zdravotnictví. Rezervy má Slovensko podle něj například v nadměrném předepisování léků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?