Slovenské VZP docházejí peníze

8. 4. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenská Všeobecná zdravotní pojišťovna je ve vážné finanční krizi. Alespoň to na základě čtvrtletní zprávy avizoval deník SME. Podle jeho informací měla VZP na účtu v pondělí pouze necelých šest milionů eur, tedy jednodenní rezervu. Úřad pro dohled na zdravotní péči podezření o nesolventnosti nepotvrdil...


O tom, že by VZP potřebovala pořádnou státní injekci zatím nechce nikdo hovořit. Generální ředitelka pojišťovny Zuzana Zvolenská ale konstatovala, že krize se dotkla i oblasti zdravotní péče. Za první čtvrtletí počítá s výpadkem zhruba 25 milionů eur.

VZP prodloužila poskytovatelům zdravotní péče smlouvy beze změny (nenavýšila je ani o inflaci) do konce června a o platbách s lékaři i zdravotními zařízeními stále jedná. Ve druhé polovině roku počítá v nemocnicích se změnami v objemu a struktuře nákupu. Podle Zvolenské musejí lékaři fungovat na základě loňských smluv proto, že jejich požadavky byly zcela nereálné. Zdravotníci chtěli navýšit platby o 232 milionů eur. »Výpadek v příjmech za celý rok by podle současných odhadů mohl představovat asi 63 miliard eur.«

Finanční těžkosti zřejmě pacienti pocítí už brzy. VZP přistoupila k redukci poskytovatelů zdravotní péče už loni. Některým nemocnicím omezila rozsah objednané zdravotní péče a se šesti nemocnicemi neuzavřela smlouvy. Byly mezi nimi i tři léčebné ústavy v Tatrách - Květnice, Tatranská Polianka a Vojenský ústav pro plicní choroby v Nové Poliance.

Teď se chce pojišťovna zaměřit na jednotlivá oddělení nemocnic a zkontrolovat odůvodněnost hospitalizací. Bude preferovat jednodenní péči. Ambulantní lékaře chce motivovat k prevenci a provázanosti nákupu péče se spotřebou léků a zdravotních pomůcek.

Vývoj dopadu krize na zdravotní péči předpokládat nelze. Jak přiznala ředitelka VZP může se stát, že čekací doba na operace se prodlouží. Vše záleží na vývoji nezaměstnanosti a platební disciplíně.

VZP se snaží omezit výdaje také řadou interních opatření. Snižuje výdaje na jízdné, osobní náklady či marketinkové aktivity. Včera se situací ve VZP zabýval Úřad pro dohled na zdravotní péči. Podle jeho mluvčího Milan Michalič »není potřeba uložit pojišťovně povinnost vypracovat ozdravný plán, protože není prokázáno, že by neplnila závazky«.

Ozdravný plán naopak nařídil úřad minulý týden soukromé zdravotní pojišťovně Důvěra, přestože ta měla finanční rezervu na 34 dnů. Pokud by úřad o ozdravném plánu pro VZP rozhodl problémy by měl jediný akcionář - ministerstvo zdravotnictví. Muselo by ve svém rozpočtu najít prostředky na navýšení základního jmění VZP, které je v současné době 65,7 milionů eur. V rámci protikrizových opatření už muselo ministerstvo škrtnout 15 milionů eur.

Renata Havranová, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?