Slovensko chce koupit milion vakcín proti tzv. prasečí chřipce

10. 9. 2009 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensko se chystá pro své obyvatele koupit milion vakcín proti takzvané prasečí chřipce. Rozhodla o tom dnes slovenská vláda. Nákup milionu vakcín schválil v srpnu také český kabinet. Na Slovensku, kde žije kolem 5,5 milionů lidí, se dosud virem A(H1N1) nakazilo 128 osob. V desetimilionovém Česku lékaři zatím evidovali 277 případů. Česko ani Slovensko dosud neregistrují případ úmrtí na tuto nemoc...


Ve světě novou chřipku dostalo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dosud přes 254.200 lidí, viru jich podlehlo nejméně 2837.

Slovenský ministr zdravotnictví Richard Raši dnes řekl, že jakmile skončí výběr dodavatele, bude možné vakcínu koupit. Podotkl, že zatím žádná očkovací látka na trhu není. Konají se teprve klinické zkoušky.

Země se chystá pořídit vakcíny pro pětinu obyvatel. Sumu, kterou za ně vydá, ale ministr neupřesnil. Řekl, že je v zájmu státu vyjednat cenu na „minimální úrovni nákupu v zemích EU“. Dodal, že podle informací z okolních zemí vakcína stála zhruba osm až deset či 11 eur (asi 204 až 255 či 280 korun). Slovenský ministr financí Ján Počiatek potvrdil, že by mohlo jít o osm milionů eur (asi 204 milionů korun). Tolik by totiž Slovensko zaplatilo, pokud by vakcína stála osm eur (204 korun).

Česko budou vakcíny stát 220 milionů korun. Český kabinet chtěl původně zajistit očkovací látku pro čtvrtinu obyvatel za víc než miliardu korun. Nakonec ale schválil milion očkovacích dávek. Ten by měl stačit pro půl milionu lidí, tedy zhruba pro pět procent obyvatel. Přednostně očkování dostanou zdravotníci a lidé v dalších profesích, které jsou v případě vypuknutí epidemie nutné pro zajištění chodu státu. Vakcínu dodá firma GlaxoSmithKline.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková přiznala, že smlouva není pro ČR výhodná. Farmaceutická společnost totiž prý není schopna stoprocentně garantovat termíny ani objemy dodávek, není ani ochotna nést finanční následky při výskytu vedlejších účinků. Navíc při případných sporech se chce řídit podle britského práva. Ministerstvu se údajně nepodařilo získat informace z jiných zemí EU, aby zjistilo, za jakých podmínek se podepisovaly kontrakty jinde. Firma tvrdila, že rozdělení záruk mezi stát a výrobce je standardní a Česko podepsalo stejnou smlouvu jako 16 zemí sedmadvacítky před ním.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?