Slovensko chystá další poplatkovou revoluci

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská představila avizované změny v legislativě, jež upraví poplatky, které tamní pacienti platí nejčastěji u svých praktických lékařů či ambulantních specialistů.




Podle informací, které přinesl deník Pravda, nebudou moci od července 2015 lékaři vybírat poplatky za vypsání receptu, poukazu na zdravotnickou pomůcku, návrhu na lázeňský pobyt nebo za potvrzení o ošetření. Rovněž objednání na konkrétní termín, pokud se nejedná o přednostní objednání do 5 dnů, bude od příštího léta zdarma. Kromě toho budou na ceníky jednotlivých ambulancí dohlížet župy. V současnosti si lékaři určují výši poplatků sami.

Proti většina pacientů

Mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková pro Pravdu uvedla, že úřad se pro změnu v poplatcích, jimž dosud legislativní rámec v podstatě chyběl, rozhodl na základě podnětů od samotných pacientů, kteří dlouhodobě poukazovali na nedostatky a nejasnosti spojené s vybíráním poplatků v ordinacích. Resort si proto nechal vypracovat analýzu potvrzující, že jako problematické vnímá vybírání těchto poplatků drtivá většina Slováků bez rozdílu věku.
Lékaři si účtovali poplatky za některé služby ve výši, již si sami stanovili. Jak deník Pravda připomíná, například za recept vybírali okolo 2 eur, za vypsání návrhu na lázeňskou léčbu pacient obvykle platil od 10 do 15 eur, ale objevily se i případy, kdy si lékař účtoval 50 eur, zpoplatněna byla i aplikace injekce, zavedení infuze, vyhotovení obrazové dokumentace (vše 3 až 5 eur) nebo potvrzení propustky, kterou pacient přinesl, případně voda či klimatizace v čekárně.

Samosprávy v rozpacích

Ambulance budou moci i nadále vybírat poplatky za úkony, které nehradí zdravotní pojišťovny. Lékaři budou moci rovněž zpoplatnit nadstandard. Ceníky jednotlivých ordinací však bude muset schvalovat samosprávný kraj. Představitelé krajů ale upozorňují, že jim ministerstvo zdravotnictví dosud neposkytlo potřebné informace týkající se nových pravidel. Župy podle Pravdy požadují, aby jim úřad alespoň stanovil maximální výši poplatků, protože jejich stanovování zůstane i nadále na samotných lékařích.
„Bratislavský samosprávný kraj s ministerstvem zdravotnictví o poplatcích, které máme schvalovat, jednal. S návrhem však nesouhlasíme a předložili jsme vlastní, který požaduje stanovení maximální výše poplatků za úkony nesouvisející s poskytováním zdravotní péče prostřednictvím cenového výměru ministerstva zdravotnictví,“ cituje Pravda mluvčí bratislavské župy Ivetu Tyšlerovou. V podobném duchu se vyjádřili i zástupci dalších samospráv. Župy totiž budou muset schvalovat i tisíce ceníků.

Nespokojení lékaři

Ministerstvo zdravotnictví spolupracovalo na chystaném zákoně s Asociáciou na ochranu práv pacientov. Její prezident Petr Kučera je podle Pravdy s výsledkem spokojen, v legislativě je vše, na čem se s úřadem dohodl. Naopak prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor se deníku svěřil, že zákon má podle něho nedostatky. Vytýká mu například zrušení poplatku za objednání pacienta na konkrétní termín, pokud se tak nestane do 5 dnů (pak se jedná o přednostní objednání, jež je možné zpoplatnit). Ladislav Pásztor je přesvědčen, že objednání nemůže být součástí zdravotního výkonu, navíc 5denní lhůta je podle něho příliš krátká. Asociace zastává názor, že nejlepším řešením by byl doporučený seznam plateb za přímou úhradu, tak aby „občan věděl, za co platí, lékař věděl, za co má vybírat, a kontrolní orgány věděly, co mají kontrolovat“.
Změny v zákonech nyní míří do připomínkového řízení. Pokud je schválí vláda i parlament, nové ceníky si lékaři budou muset podle Pravdy připravit nejpozději do 30. června 2015.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?