Slovensko: Dětští lékař stárnou, nemají za sebe náhradu

19. 3. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Přeplněná čekárna dětské ambulance, v níž ordinuje lékařka-důchodkyně. Tak to vypadá v mnoha dětských ordinacích na Slovensku. Mužů-lékařů odrazuje především nízký plat. Ten neláká ani mladé lidi, pro něž je navíc téměř nemožné získat kvalifikaci dětského lékaře v ambulantní péči...


Průměrný věk dětských lékařů se na Slovensku pohybuje okolo 53 let. V dětských ordinacích pracují převážně starší ženy.

Přeplněná čekárna dětské ambulance, v níž ordinuje lékařka-důchodkyně. Tak to vypadá v mnoha dětských ordinacích na Slovensku. Mužů-lékařů odrazuje především nízký plat. Ten neláká ani mladé lidi, pro něž je navíc téměř nemožné získat kvalifikaci dětského lékaře v ambulantní péči. Situace je kritická především na východě Slovenska. Problémy s vekým množstvím dětí však hlásí i Bratislava.

Mnoho dětí, málo lékařů

„Bratislava je specifická tím, že tu žije více lidí, než kolik je tu přihlášených na trvalý pobyt,“ vysvětluje dětská lékařka Kvetoslava Prcúchová nepoměr mezi počtem dětí a lékařů. Ambulance jsou podle ní přetížené zvláště dětmi rodičů, kteří jsou v Bratislavě přihlášeni jen na přechodný pobyt, nebo žijí v okolních mětsech.

Ve své ambulanci má Kvetoslava Prcúchová v evidenci 1450 dětí. Podle oficiální statistiky by však mělo být v Bratislavě na jednu dětskou ambulanci pouze 900 dětí. S přeplněnými čekárnami nicméně bojují i kolegové z ostatních měst.

Velké množství dětí a málo lékařů je i v některých obcích na východě Slovenska. „Počet dětí v mé ambulanci se pohybuje mezi 1600 a 1700,“ říká dětský lékař Milan Chrena z Keceroviec pri Košiciach.

Práce v ordinaci je podle něho náročná i tím, že k němu chodí mnoho romských dětí. Jejich rodiče je totiž podle jeho slov složitější přesvědčit o potřebě návštěvy lékaře a prevence.

Děti léčí důchodkyně

„Až odejde naše generace, nastane opravdu problém,“ komentuje nedostatek dětských lékařů a jejich vysoký věk košická pediatrička Eva Antónyová. Podle Kvetoslavy Prcúchové, jež je navíc prezidentkou Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast, je průměrný věk dětských lékařů na Slovensku 53 let. Téměř 90 procent z nich jsou navíc ženy, mnohé z nich v důchodovém věku.

Vysoké zastoupení žen mezi dětskými lékaři vysvětlují především nízkými platy. Pediatrička Štefánia Kuľašová tvrdí, že se pohybují na úrovni 600 eur. Její slova potvrdili i další dětští lékaři. Podle Kvetoslavy Prcúchové odmítají mladí lékaři, především muži, za tak málo peněz pracovat.

Mladí lékaři kromě toho nemají kde získat pro práci v dětské ambulanci potřebnou kvalifikaci. Nemocnice si pediatry školí především pro sebe. Zlepšit finanční situaci dětských lékařů se Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast snaží zlepšit prostřednictvím zvýšení příspěvku za ošetření dítěte. V současnosti na ni pojišťovny přispívají 2,2 eur, asociace žádá 8,30 eur.

Mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková odkazuje lékaře na peníze z eurofondů, dodává však, že zvyšování platů v době finanční krize je velmi nejisté.

SME.sk

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?