Slovensko: Neshody dál brzdí výdej léků

25. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci slovenských lékárníků, kteří omezením výdeje léků protestují proti nepořádkům při financování jejich služeb, se včera sešli s ministrem zdravotnictví Romanem Kováčem. Při jednání vznikla jen kompromisní dohoda o sporném ustanovení připravované novely zákona o zdravotní péči, ale na komplexním oddlužení se nedohodli...


Rada lékárníků o znovuotevření lékáren rozhodne až dnes.

Od pondělka jsou na Slovensku uzavřeny asi tři čtvrtiny lékáren. Citelné to je zvláště v regionech s menším počtem lidí, kde je nezbytné za léky cestovat. Slovenská lékárenská komora tak opakovaně upozorňuje na šestimiliardový dluh zdravotních pojišťoven, ale i na své připomínky k projednávané novele zákona o zdravotním pojištění. Ta vyvolala u lékárníků a soukromých lékařů obavy, že se nedostanou ke svým finančním prostředkům za dluhy u zrušených zdravotních pojišťoven.

Přestože protest lékárenské komory byl ohlášen už minulý týden, ministr zdravotnictví Roman Kováč se s jejími zástupci setkal až včera. Jednání vedlo k dohodě, že závazky zrušených zdravotních pojišťoven se uhradí z vymožených pohledávek, ze zdrojů určených zákonem o státním rozpočtu anebo z jiných státem účelově vázaných zdrojů do 24 měsíců od schválení účetní uzávěrky nebo vyhlášení konkursu na zrušenou pojišťovnu. Ovšem k dohodě o komplexním oddlužení veřejných lékáren včera nedošlo. Ačkoliv dluh činí téměř šest miliard korun, lékárníci dostali příslib, že z privatizačních příjmů dostanou v říjnu dvě miliardy.

Blanka Sáková, Hospodářské noviny, 25.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?