Slovensko opět výrazně omezí kouření

6. 2. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensko opět výrazně omezí kouření. Nové nařízení teď schvaluje parlament. Podle něj si už od dubna kuřáci nezapálí ani v kavárnách, nákupních center a v areálech škol nebo nemocnic. Kvůli ochraně nekuřáků budou zdravotní varování na krabičkách výraznější a pokuty daleko vyšší.


David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT, Bratislava: Skoro 2 miliony kuřáků a 11 tisíc úmrtí kvůli tabáků ročně. S podporou politiků proto Ministerstvo zdravotnictví pokračuje v tažení proti kouření. Za jedinou cigaretu na zakázaném místě, třeba v kavárně obchodního centra, hrozí od dubna pokuta až 370 tisíc korun.

Zuzana ČIŽMÁRIKOVÁ, mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví: Nejde ani o to, nějakým způsobem nahnat kuřáky, ale právě nekuřáci neměli možnost projít přes určité části nákupního centra bez toho, aby se střetli s dýmem.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT, Bratislava: To se týká i 21letého Denise. V rodinné restauraci pomáhá pravidelně už 6 let. Kouřilo se tu vždycky, on sám cigaretám dlouho odolával. Přesto se doktorka na rentgenem jeho plic zděsila.

Denis, číšník: Jsem pracoval v zakouřeném prostředí od 15 let a moje plíce byly jako starého kuřáka.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT, Bratislava: I přes varování lékařky je ale Denis proti zákazu kouření v restauracích. Podle něj by většina lidí přestala chodit na pivu a pili by ho doma, kde jim nikdo cigaretu nezakáže. Teď se o tržby bojí hlavně majitelé kaváren. Popelníky budou muset schovat už 31. března. Ve slovenských nákupních centrech budou kromě obyčejných cigaret nově zakázány i ty elektronické. Jejich kuřáci sice vyfukují pouze páru, ale podle ministerstva dávají špatný příklad dětem.

Zuzana ČIŽMÁRIKOVÁ, mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví: A zároveň velmi alarmující je jev, kdy 40 tisíc dětí na základních školách na Slovensku už od 8 let denně kouří. A toto číslo stále stoupá.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT, Bratislava: Darina Sedláková řídí místní kancelář Světové zdravotnické organizace a vedla několik projektů proti kouření. Tvrdí, že se věci pomalu mění k lepšímu.

Darina SEDLÁKOVÁ, kancelář Světové zdravotnické organizace na Slovensku: V minulých 5 až 7 letech se snížil o 2 až 3 procenta počet pravidelných kuřáků na Slovensku v dospělé populaci.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT, Bratislava: Restaurace musí mít dnes na Slovensku oddělené části na kuřácké a nekuřácké. Udělal to i Denisův otec ve vlastní restauraci. Synovi to ale zdraví nezlepší, nakonec před půl rokem začal sám kouřit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?