Slovensko: pacienti zaplavili ordinace zubařů

9. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V ordinacích zubních lékařů po celém Slovensku je v těchto dnech nával. Slováci musejí do konce roku absolvovat preventivní zubní prohlídku, pokud nechtějí přijít v příštím roce o příspěvek zdravotní pojišťovny a platit za ošetření chrupu plnou cenu...


KOŠICE - Může za to změna zákonů přijatých v rámci reformy zdravotnictví.

Léčba jednoho zubu může přijít třeba i na tisíc slovenských korun, v komplikovanějším případě to může být několikanásobně víc. V současnosti mají díky příspěvkům do fondu zdravotního pojištění lidé nárok na úhradu asi 40 procent z ceny ošetření. Děti do osmnácti let musí podle zákona na preventivní prohlídku dvakrát za rok, dospělí jednou za 12 měsíců.

„Stomatologové prodloužili ordinační hodiny, někteří pracují i v sobotu. Přesto si ale myslím, že zubaři nedokáží uspokojit všechny zájemce. Už jsme zaznamenali případy, že se lidé do ordinace doslova dobývali,“ řekl včera mluvčí Slovenské komory zubních lékařů Ján Vančo.

Podle Márie Kalmanové z regionální komory zubních lékařů v Banské Bystrici se většina zubních lékařů snaží vyhovět zájemcům i za cenu snížení počtu běžných ošetření.

„Může se ale stát, že pacientovu žádost o preventivní prohlídku jeho lékař odmítne. Konec roku je již velmi blízko,“ upozornila Kalmanová. Největší nápor zažívají ordinace ve větších městech - v Bratislavě, v Košicích, ale také v Žilině, kde některé ambulance zaznamenaly nárůst počtu pacientů až o sto procent.

Už v prvním pololetí letošního roku se podle Vanča zájem o preventivní prohlídky zvýšil oproti stejnému loňskému období o 25 procent. „V posledních týdnech je to v meziročním srovnání už o 35 procent lidí více, ovšem každým dnem to číslo stoupá,“ poznamenal Vančo.

„Upozorňovali jsme ministerstvo, že v současném znění je zákon příliš vágní a téměř nerealizovatelný. Naše varování ale zůstalo bez odezvy,“ řekl Vančo.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?