Slovensko prohrálo ve Štrasburku další spor o sterilizaci Romek

14. 11. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropský soud pro lidská práva přiznal třem slovenským Romkám za nucenou sterilizaci odškodnění ve výši téměř 30.000 eur (zhruba 760.000 korun). Informovala o tom slovenská média.


Slovensko tak ve Štrasburku za poslední rok prohrálo tři spory ohledně nezákonných sterilizací Romek.

Podle posledního verdiktu má trojice žen, která proti své vůli podstoupila sterilizaci v nemocnici v Krompachách, kromě odškodnění také nárok na náhradu soudního řízení. Evropský soud jim rovněž zaručil anonymitu.

Zmíněné Romky usilovaly před slovenskými soudy o odškodnění od roku 2003, o rok později se pak obrátily se stížností do Štrasburku. Jedné z žen přiznal soud ve Spišské Nové Vsi 1593 eur (asi 40.500 korun), což štrasburský soud označil za nepřiměřené vzhledem k charakteru porušení práv.

Bratislava letos v červnu prohrála u Evropského soudu pro lidská práva spor ohledně nezákonné sterilizace Romky, která zákrok podstoupila v roce 2001 při porodu svého druhého dítěte, aniž lékaři získali souhlas její matky, neboť rodička byla nezletilá. Další spor prohrálo Slovensko loni na podzim. Žena se zákrokem v roce 2000 sice souhlasila, ale podle soudu nechápala jeho následky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?