Slovensko výměnou za cyklotron vyšle do Ruska studenty

9. 6. 2016 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensko přenechá Rusku před lety zakoupenou technologii pro původně plánované cyklotronové pracoviště na odhalování nádorových onemocnění či výrobu léků v Bratislavě. Moskva za to poskytne slovenským studentům bezplatné pobyty na svých vědeckých vysokých školách v oblasti jaderného výzkumu.


Vyplývá to z návrhu dohod, které dnes schválila slovenská vláda. Slovensko tak podle očekávání nedokončí léta rozestavěný areál cyklotronového pracoviště.

Projekt výstavby cyklotronového centra zahájilo Slovensko ještě v 90. letech, a to v rámci splácení dluhu někdejšího Sovětského svazu vůči Slovensku. Kvůli nedostatku peněz mezitím země výstavbu pozastavila.

Slovensko dříve spoléhalo na vytvoření společného podniku s Ruskem, do kterého by vložilo rozestavěnou budovu a samotné technologie v hodnotě asi 167 milionů eur (4,5 miliardy Kč), zatímco Rusko by poskytlo na dokončení projektu potřebných zhruba 73 milionů eur (téměř dvě miliardy Kč). K dohodě ovšem nedošlo, Slovensko proto z Ruska ani nedovezlo příslušnou technologii a léta ji skladovalo ve Sjednoceném ústavu jaderných výzkumů ve městě Dubna.

„Je to 25 let neřešený problém. Podařilo se ho uzavřít tak, že zůstatková hodnota cyklotronu odhadovaná přibližně na 1,7 milionu eur bude kompenzována studiem 200 studentů doktorandského studia na špičkových univerzitách v Ruské federaci v hodnotě 16 milionů eur,“ řekl novinářům slovenský ministr školství Peter Plavčan. Dodal, že první studenti by mohli odjet na studijní pobyt do Ruska již v nadcházejícím školním roce.

Podle dohody Slovensko vyrobená zařízení pro cyklotronové centrum přenechá ruskému ústavu k dalšímu využití. V rámci kompenzace budou moci slovenští studenti v příštích letech absolvovat školení a odbornou přípravu v Rusku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?