Slovensko zatím neumožní prodej potratových tabletek

19. 6. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensko zatím neumožní lékařům předepisovat tabletky na přerušení těhotenství, ačkoliv jejich výrobci získali v zemi potřebnou registraci před více než rokem. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že změnu příslušné vyhlášky nepřipravuje.


V Česku by se ženy k potratovým pilulkám mohly dostat už v nejbližší době.

„Slovenské právo nezná možnost chemického ukončení těhotenství. Ministerstvo zdravotnictví změny v této oblasti neplánuje,“ uvedla mluvčí ministerstva Martina Šoltésová.

Dva léky na přerušení těhotenství byly na Slovensku registrovány už na konci roku 2012. Jejich prodeji ale brání stávající vyhláška, která umělé přerušení těhotenství s využitím léků neupravuje. Lékaři tak tyto tabletky předepisovat nemohou.

Zatímco Slovensko předepisování potratových pilulek lékaři umožnit nehodlá, v Česku se podle medií tabletky dostávají do prodeje. Podle portálu iDnes.cz distributor tabletek oznámil jejich distribuci v ČR minulý týden.

Téma interrupcí patří na Slovensku k citlivým tématům. Už samotná registrace potratových pilulek vyvolala v zemi kritiku představitelů církve a křesťanských organizací, které tradičně vystupují proti potratům. Do debaty o interrupcích se v zemi, kde se většina obyvatel hlásí ke katolické církvi, zapojili i politici.

Interrupcemi se v minulosti zabýval i slovenský ústavní soud. Soudci v roce 2007 rozhodli, že na žádost ženy nadále bude možná interrupce do 12. týdne těhotenství. Nevyhověl tak podnětu poslanců konzervativních křesťanských demokratů. Ti tvrdili, že interrupce jsou v rozporu s ústavou, která zaručuje právo na život už před narozením.

Počet potratů na Slovensku dlouhodobě klesá. V roce 2000 lékaři provedli téměř 16.600 interrupcí, loni to bylo 7999 případů. V minulém roce se v zemi narodilo zhruba 54.800 dětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?