Slovenský úřad navrhl sterilizaci pro chudé zdarma, čelí kritice

16. 8. 2011 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenské ministerstvo sociálních věcí navrhlo rozdávat nejchudším skupinám obyvatelstva antikoncepci nebo jim umožnit bezplatnou sterilizaci. Vyvolalo tím vlnu kritiky představitelů koalice pravého středu, ale i nevládní organizace Fórum života, podle které je opatření směrováno hlavně na Romy.


Ministerstvo reagovalo, že od kontroverzní iniciativy je připraveno odstoupit.

Bezplatnou antikoncepci nebo sterilizaci pro sociálně slabé vrstvy ministerstvo navrhuje v rámci připravovaného zákona na podporu této skupiny obyvatel. Tento právní předpis se má zaměřit na podporu zhruba 700 komunit, v nichž žije na 200.000 lidí ve špatných sociálních podmínkách.

„Chodíme po osadách a vidíme, že v rodině je i deset dětí, o které se nedokážou rodiče postarat. Ženy si antikoncepci nemohou dovolit, muži na antikoncepci (ze své strany) nepřistoupí, a tak se děti rodí do mizerných podmínek,“ obhajovala návrh státní tajemnice ministerstva sociálních věcí Lucie Nicholsonová.

V rozhovoru pro list Nový čas uvedla, že bezplatná pomoc by byla podmíněna souhlasem lidí. List Sme napsal, že za sterilizaci bez doporučení lékaře si Slovenky z vlastní kapsy platí kolem 200 eur (4840 Kč). Hormonální antikoncepce přijde na několik desítek eur ročně.

Ministerstvo se svými návrhy narazilo na silnou kritiku. Nevládní Fórum života uvedlo, že vytváření programů na bezplatnou antikoncepci a sterilizaci zavání rasismem a diskriminací. Proti se postavili i vládní křesťanští demokraté. Poslanec nejsilnější koaliční strany SDKÚ-DS Miroslav Beblavý zase soudí, že státem proplácené sterilizace by mohly vyvolat mezinárodní skandál.

V minulosti se v zemi vyskytly případy romských žen, které tvrdily, že byly sterilizovány bez svého souhlasu. Deník Sme poznamenal, že slovenské soudy nekalé praktiky lékařů nezjistily. Tři Romky se ale obrátily na Evropský soud pro lidská práva, který by mohl verdikt vynést na podzim.

Ministerstvo na kritiku reagovalo prohlášením, že je připraveno kontroverzní návrhy z chystaného právního předpisu vypustit. „Podle nás je to dobré opatření, ale určitě nepůjdeme do extrému. A pokud bychom s tím měli problém v koalici, celý zákon pro jedno částečné opatření nepotopíme,“ poznamenala mluvčí ministerstva Slavomíra Sélešová. Proti bezplatné antikoncepci a sterilizaci vznikla petice, kterou dosud podepsalo přes tisíc lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?