Slovenští lékaři jsou nespokojeni s platy, zůstávají ale v zemi

1. 3. 2011 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští lékaři v poslední době ve větším počtu do sousedního Česka pracovat neodešli. Protestní akce českých doktorů za vyšší platy však na Slovensku motivovala pracovníky ve zdravotnictví, aby i oni upozornili na nedostatečné odměňování či špatné pracovní podmínky.


Lékařští specialisté už ohlásili na březen protest, ochotu k nátlakovým akcím zjišťují mezi svými členy zdravotničtí odboráři.

Právě s pomocí lékařů ze Slovenska se počítalo v případě, že by na 3800 nepokojených českých doktorů v rámci akce Děkujeme, odcházíme nakonec naplnilo hrozby a odmítlo stáhnout výpovědi. Pro slovenské zdravotníky hrála mimo jiné jazyková blízkost či potřebná kvalifikace. „Nemáme žádné informace o odchodu lékařů (do Česka),“ řekla ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Katarína Zollerová.

Ačkoliv hromadný odchod slovenských lékařů do Česka se nekonal, některé slovenské nemocnice v pohraničí byly připraveny pomoci českým kolegům s akutními případy. To však patrně nebude nutné, protože česká vláda lékařům ustoupila, a ti zřejmě až na výjimky stáhli výpovědi.

Slibované zvýšení platů v Česku ještě více prohloubí zaostávání výdělků slovenských lékařů. Ministerstvo zdravotnictví proto upozornilo, že zdravotní pojišťovny by měly zvýšit platby nemocnicím, což by následně umožnilo lepší ohodnocení zdravotnického personálu. Zvýšení platů se však zatím nerýsuje, protože slovenské zdravotnictví trpí nedostatkem peněz. „Finanční toky od zdravotních pojišťoven jdou níže než v roce 2010,“ řekl ČTK předseda Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb Anton Szalay.

Odbory se proto obrátily na své členy, zda by byli ochotni k důraznějším akcím za prosazení svých požadavků. Akci vyhodnotí v březnu, na kdy už ohlásili protest lékařští specialisté. Své kolegy vyzvali, aby na hodinu přerušili poskytování zdravotní péče.

Kritice podrobili zdravotní pojišťovny, že jim kvůli šetření začaly vypovídat smlouvy. To je znevýhodňuje oproti konkurenci, protože celou sumu za vyšetření by si musel zaplatit pacient z vlastní kapsy.

Stranou nezůstaly ani zdravotní sestry, které organizují petici za zvýšení mezd, dřívější odchod do penze nebo zlepšení pracovních podmínek. Právě případný protest tisícovek zdravotních sester by prý mohl být rozhodující pro to, aby se stát postaral o zlepšení situace ve zdravotnictví.

Slováci velké protestní akce za prosazení svých požadavků zpravidla neorganizují. Lékaři ve větším počtu stávkovali za vyšší mzdy naposledy před pěti lety.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?