Slovenští lékaři nepřiznávají dary od farmaceutických firem

2. 5. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští lékaři vesměs nepřiznávají dary od farmaceutických firem, které zdravotnickým pracovníkům zaplatily například účast na kongresech. Upozornila na to nevládní organizace Transparency International Slovensko (TIS).


Ministerstvo zdravotnictví v reakci uvedlo, že počítá se zavedením postihů pro lékaře, kteří tuto povinnost nesplní.

Lékaři na Slovensku mají ze zákona povinnost nahlašovat dary od farmaceutických společností. Podobné nařízení se vztahuje i na výrobce léčiv, jimž na rozdíl od doktorů za neoznámení údajů hrozí finanční pokuta do 25.000 eur (642.000 korun).

Údaje o sponzorství lékařů farmaceutickými firmami začala TIS shromažďovat na zvláštním portálu. „Jen 51 lékařů nahlásilo, že společnosti podpořily jejich účast na odborných akcích v zahraničí. Přiznali průměrnou podporu 1800 eur. Firmy přitom nahlásily přes 300 kongresů s účastí více než tisícovky slovenských lékařů,“ poznamenala nevládní organizace. Podobný rozdíl zjistila TIS i v případě kongresů konaných na Slovensku.

Ministerstvo zdravotnictví podle své mluvčí Zuzany Čižmárikové plánuje systém pokut za porušení zákona změnit. „Změnu chceme nejdříve projednat s lékaři a pak návrh představíme,“ řekla mluvčí listu Hospodárske noviny.

Povinnost zveřejňovat údaje o částkách poskytnutých lékařům výrobci léčiv platí na Slovensku od konce roku 2011. Farmaceutické firmy uvedly, že na tento účel vynaložily loni 43,5 milionu eur (1,1 miliardy korun). Podle tisku ovšem desítky firem údaje nenahlásily, za což jim hrozí pokuta.

Slovenská asociace farmaceutických společností informovala, že zveřejňování údajů ohledně vztahu lékařů s firmami vítá. „Velmi často se ovšem zapomíná na skutečnost, že v tomto vztahu jde zejména o vzdělávání a zvyšování kvalifikace lékařů, což má okamžitý dopad na kvalitu poskytované zdravotní péče,“ řekl výkonný ředitel asociace Štefan Mesároš. Zároveň tvrdil, že nedostatky při informování o podpoře lékařů souvisejí s nepřehledností zákona.

Farmaceutické firmy smějí sponzorovat účast slovenských lékařů pouze na odborných konferencích a kongresech. Toto pravidlo má zabránit tomu, aby společnosti platily lékařům například dovolenou výměnou za to, že doktoři upřednostní produkty tohoto výrobce léčiv.

V Česku by možnému korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem měla zabránit novela zákona o regulaci reklamy na léky, kterou sněmovna v březnu ovšem vyřadila z programu schůze. Novela má přesněji a v některých ohledech i přísněji vymezit marketingové vztahy v oblasti reklamy mezi lékaři, lékárníky a farmaceutickými firmami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?