Slovenští lékaři připravili výpovědi, vláda zatím nereaguje

29. 9. 2011 9:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než 2100 z asi 7000 slovenských lékařů připravilo své výpovědi, kterými si po vzoru českých kolegů chtějí od vlády vynutit zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek. Ačkoli lékařské odbory plánují spustit hromadné podávání výpovědí v nejbližších dnech, vláda se jim zatím ustoupit nechystá. Ministerstvo zdravotnictví neuvedlo, zda má připravený záložní plán zajištění zdravotní péče.


Odchod zhruba třetiny lékařů by na Slovensku patrně paralyzoval systém zdravotní péče. Odborníci ale soudí, že skutečný počet výpovědí bude nižší. Rovněž se prý nenaplní hrozby zdravotníků o masovém odchodu do zahraničí, a to kvůli nedostatečným jazykovým znalostem. List Sme navíc upozornil, že před odchodem do ciziny lékaři obvykle potřebují potvrzení mimo jiné o své praxi. Instituce, které je vystavují, vyšší zájem doktorů o tyto doklady ale nezaznamenaly.

Slovenští lékaři po podání hromadných výpovědí budou muset pacienty ještě ošetřovat, výpovědní doba je totiž zpravidla dvouměsíční. Na skutečný počet výpovědí čeká i ministerstvo zdravotnictví, které dosud o plánech zajištění zdravotní péče v případě odchodu většího počtu lékařů neinformovalo. „Bez toho, abyste věděli, kdo, kdy a ve které nemocnici dá výpověď, nemůžete říci, jaký plán chystáte,“ uvedl ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik.

Ministr dlouhodobě vyzývá odboráře k jednáním. Současně ale upozornil, že na výraznější zvýšení platů zdravotníků stát peníze nemá. Lékaře přitom popudil ministrův výrok o jejich platech výrazně přesahujících průměrnou mzdu v zemi; podle odborů by lékař bez velkého počtu přesčasů vydělal mnohem méně.

Slovenská vláda zahajuje transformaci zdravotnických zařízení na akciové společnosti; zastavení této transformace patří vedle lepších pracovních podmínek k požadavkům nespokojených lékařů. Obávají se totiž privatizace nemocnic, pokud zdravotnická zařízení budou vytvářet nové dluhy. Premiérka Iveta Radičová po dnešním zasedání vlády ale takové obavy odmítla: stát si podle ní i po transformaci nemocnic plánuje ponechat celý balík akcií.

„Tato změna nemá s privatizací nic společného. Potřebujeme zastavit neefektivní plýtvání veřejnými zdroji,“ řekla Radičová.

Státní nemocnice v minulosti čelily kritice, že nakupovaly zboží a služby za nadhodnocené ceny. Slovenský parlament přitom nedávno vyčlenil 350 milionů eur (8,6 miliardy korun) na pokrytí dluhů ve zdravotnictví, které se podle premiérky vyšplhaly na 420 milionů eur.

Téma výpovědí lékařů dosud nepoutala na Slovensku takovou pozornost jako podobná akce českých lékařů pod názvem Děkujeme odcházíme, která vyústila v lepší mzdové podmínky pracovníků ve zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?