Slovenští lékaři se s vládou dohodli na zvyšování platů

17. 1. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští lékaři přistoupili na vládní návrh postupného zvyšování platů, které jim má zaručit nový zákon. Po setkání se zástupci lékařských odborů to včera v Bratislavě oznámila ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská. Lékařské platy by se měly podle návrhu zvyšovat dvakrát, poprvé příští rok v lednu, podruhé v roce 2015.


V lednu 2014 by se podle Zvolenské měly základní platy lékařů zvýšit na 2,1násobek průměrné mzdy, o rok později na úroveň 2,3násobku. Zákon, který platovou úpravu zakotví, by měl být schválen letos v srpnu.

Cesta k dohodě mezi vládou a lékařskými odbory trvala několik měsíců, dnes přijatý návrh předložila Zvolenská lékařům loni v prosinci. Po kritické situaci, která ve slovenském zdravotnictví vypukla po hromadných výpovědích doktorů v roce 2011, je nynější dohoda o platové úpravě již třetí. Poprvé se platy lékařů zvyšovaly k lednu 2012, podruhé o půl roku později.

Ještě nedávno slovenské ministerstvo zdravotnictví upozornilo, že na další etapu zvyšování platů lékařů nemá stát peníze. Podle dnes dosažené dohody zatíží zvýšení lékařských platů výdaje slovenského rozpočtu částkou přes 30 milionů eur (766 milionů korun) ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?