Slovenští lékaři se už do Česka nehrnou

2. 6. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen málokterý zaměstnavatel má v současnosti tolik neobsazených pracovních míst jako nemocnice. Lékařů je totiž na Valašsku nedostatek. Například ve vsetínské nemocnici pracuje v současné době osmdesát osm lékařů. "Máme tak sedm volných pracovních míst," uvedla mluvčí zařízení Lenka Plačková...


Nemocnice ve Vsetíně má sedm volných míst pro lékaře. Obsadit je se zatím nedaří

Nemocnice potřebuje lékaře pro internu, anesteziologicko-resuscitační oddělení, oddělení radiodiagnostiky, ortopedii, léčebnu dlouhodobě nemocných, neurologii a pro oddělení patologické anatomie.

„Připravili jsme náborový program, ve kterém nabízíme nastupujícím zaměstnancům bonusový systém volitelných výhod až do výše třicet tisíc korun, příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění či výhodné závodní stravování,“ prozradila Plačková.

Vsetínská nemocnice také získala oprávnění ministerstva zdravotnictví ke spuštění programu pro specializační a doplňující vzdělávání v deseti různých lékařských oborech.

Přilákat nové odborníky se přesto příliš nedaří. „Přes všechny podniknuté kroky cítíme, že zájem uchazečů je menší než v minulých letech. Absolventi se netají tím, že chtějí pracovat ve větších centrech, ubylo i zájemců ze Slovenska,“ řekla Plačková.

Důvodem je podle ní přechod Slováků na euro.“Tamní zdravotnická zařízení nyní nabízejí v přepočtu mnohem výhodnější finanční podmínky, než tomu bylo v minulých letech,“ řekla Plačková.

Několik volných míst pro lékaře mají také v nemocnici ve Valašském Meziříčí.

Podle předsedy představenstva Okresního sdružení lékařů České lékařské komory ve Vsetíně Stanislava Stupavského však není nedostatek lékařů novinkou. „Není to ani problém pouze Valašska, ale doslova celé Evropy. Tento stav trvá už několik let. Dnes existuje otevřený pracovní trh a tisíce lékařů už jsou za hranicemi,“ řekl Stupavský.

Na situaci má podle něj vliv také objem financí, které jdou každoročně do českého zdravotnictví. „Je to 6,7 procenta hrubého domácího produktu. Třeba v Německu či Francii je to dvanáct procent. Vzhledem k tomu, že léčiva i přístroje se nakupují za světové ceny, šetří se na lékařích,“ dodal Stupavský.

Michal Burda, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?