Slovenští praktici budou mít více pravomocí

28. 1. 2014 6:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenské ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo rozšířit studijní obor všeobecné lékařství. Díky výnosu, který by měl začít platit již od února tohoto roku, se studenti tamních lékařských fakult začnou od září připravovat na větší míru kompetencí.


Budou pak moci jako praktičtí lékaři například provést jednoduchý chirurgický zákrok, provést obstřik nervu, případně vyhodnotit EKG. Rovněž lékaři, kteří dnes již praxi provozují, dostanou možnost absolvovat příslušná školení, jež jim umožní nabízet nově povolené služby ve své ambulanci. Ministerstvo zdravotnictví si od tohoto kroku slibuje především zatraktivnění oboru pro studenty lékařských fakult a následné vyřešení nedostatku praktických lékařů, s nímž se Slovensko potýká.

Fakulta připravena

Kolik dnes již praktikujících lékařů možnost rozšířit své pravomoci využije, zatím není podle prezidenta Asociácie súkromných lekárov (ASL) Ladislava Pásztora jasné. „Jinak se k této problematice bude stavět lékař, který ordinuje 30 kilometrů od polikliniky, jinak ten, jehož ambulance se nachází hned vedle ambulance chirurga,“ uvedl Ladislav Pásztor pro deník Pravda a upozornil, že s rozšířením pravomocí je spojeno i s náklady na rozšíření vybavení ordinace.

Mimo to zatím nově poskytované služby nebudou lékařům proplácet zdravotní pojišťovny. „Lékaři se nejprve budou muset vybrané činnosti naučit, teprve potom přijde na řadu další fáze, a to přiznání širších kompetencí všeobecným lékařům zákonem, aby jim pojišťovny tyto výkony hradily,“ cituje prezidenta ASL deník Pravda.

Ministerský postoj přivítal i děkan Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě Peter Labaš; podle jeho slov se tak všeobecní lékaři vrací ke svým kořenům, před rok 1989, kdy došlo ke změnám, jež „udělaly z praktických lékařů úředníky“.

„Jsme všemi deseti pro, aby tito lékaři mohli šít drobné rány, odrodit dítě či vypláchnout ucho,“ řekl deníku Pravda a ujistil, že jeho fakulta je připravena zajistit dovzdělání všeobecných lékařů ve všech oborech, které slovenské ministerstvo určí.

Specialisté v rozpacích

Zatím se podle médií uvažuje o tom, že by praktický lékař mohl provádět například malé chirurgické výkony, odstraňovat stehy, vypláchnout pacientovi zevní zvukovod, provést vyšetření prsou, vést porod mimo zdravotnické zařízení (pouze v naléhavých případech), ošetřovat chronické kožní léze, zavést močový katétr, aplikovat obstřik nervu, vyšetřit páteř, zajistit péči o onkologického či umírajícího pacienta a další.

Prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS Peter Makara nicméně upozorňuje, že širší kompetence musejí být pro lékaře možností, nikoli povinností. Rozpaky nicméně záměr ministerstva budí u Slovenskej lekárskej únie špecialistov. „Současné výkony specialistů, které by měly přejít na praktické lékaře, by mohly klesnout o 20 procent,“ cituje Pravda jeho prezidenta Andreje Janca. Ministerstvo zdravotnictví nyní podle deníku vyhodnocuje připomínky k výnosu, žádná z organizací jej neodmítla.

(Zdroj: Pravda)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?