Slučovaná nemocnice Pojizeří čeká na zákon

11. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Formu obecně prospěšné společnosti chce zvolit po sloučení nemocnic v Semilech a Jilemnici nová nemocnice Pojizeří. Šéfové obou městských zdravotnických zařízení pouze čekají, zda projde zákon, který podobnou právní formu umožní...


„Nechceme být společností s ručením omezeným ani akciovkou. Zdravotnictví nelze slučovat s klasickým obchodem. Proto neziskovou obecně prospěšnou společnost, jejíž veškerý zisk jde zpět do zdravotnictví, považujeme za ideální,“ přibližuje ředitel Nemocnice s poliklinikou v Semilech Petr Krtička důvod, proč podkrkonošská města s existenčně nezbytnou fúzí nemocnic zatím nespěchají.

„Do konce letošního června chceme založit sdružení, jehož členy budou zástupci obou nemocnic a měst Semily a Jilemnice. Počítáme s tím, že každá z nemocnic si zachová dosavadní strukturu. Suplujeme se pouze v chirurgických oborech a interně, když změny se dotknou především počtu lůžek,“ podotkl ředitel Krtička.

Zákon o obecně prospěšných společnostech připravovala, jak Právo informoval důvěryhodný zdroj, Česká lékařská komora podle předlohy bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové (ČSSD).

Nástupce nedávno odvolané ministryně Jozef Kubinyi (ČSSD) však měl zmiňovanou legislativní iniciativu svoji předchůdkyně pozastavit.

„Rozporuplný je hlavně §17 návrhu, který členům statutárních orgánů obecně prospěšných společností ve zdravotnictví stanoví až desetinásobné odměny, než je průměrný plat v nemocnicích. Zvláště dnes, kdy většina krajských nemocnic přešla na akciové společnosti, ztrácí něco podobného smysl,“ tvrdí zdroj.

„Čekáme, jakým způsobem se situace vyvine. Pokud obecně prospěšná společnost vhodná pro zdravotnictví nebude možná, nezbude hledat než jinou právní formu budoucí společnosti,“ poznamenal správní ředitel semilské nemocnice Bohumil Pick.

foto: Nemocnice Semily

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?