Slučování řád odmítl. Nemocnici chce zpět

11. 3. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojení brněnské Nemocnice Milosrdných bratří s Úrazovou nemocnicí nepřipadá v úvahu. Tvrdí to vedení mnišského řádu, jenž chce zařízení od roku 2018 do své péče.


Když se mu rozezněl telefon, byl zrovna v zahraničí. Od známého se dozvěděl, že vedení města se chystá sloučit brněnskou Nemocnici Milosrdných bratří s Úrazovou nemocnicí. Plánovanou novinku převor řádu milosrdných bratří Martin Richard Macek slyšel na konci ledna poprvé. Vedení města ji totiž zveřejnilo bez předchozího jednání.

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, řád, kterému patří většina budov i pozemků pod nemocnicí, se sloučení vzpíral. A po více než měsíci má definitivně jasno. Ke spojení nesvolíme, vzkazuje městu. Naopak od roku 2018, kdy mezi oběma stranami končí nájemní smlouva za symbolickou stokorunu ročně, chce zařízení definitivně převzít do své péče. „Sloučení nepřipadá v úvahu. Jde o náš majetek. Nemůžete slučovat něco, co vám nepatří,“ vysvětlil důrazně svůj postoj Macek.

I bez pomoci města řád hodlá po sedmdesáti letech spravovat největší církevní nemocnici v České republice, která ročně ošetří sto tisíc pacientů. „Peníze a zkušenosti na to máme,“ ujistil Macek.
Vedení Brna tak po pozastavení privatizace městských bytů řeší další palčivé téma. Náměstek brněnského primátora pro zdravotnictví Matěj Hollan chybu v jednání s řádem částečně přiznává, ze svých plánů ale uhnout nehodlá. „Přicházel jsem do úřadu s tím, že je řád svolný o slučování jednat. Vůbec jsem netušil, že bratři chtějí nemocnici za tři roky převzít,“ reagoval Hollan.

Vedení města přesto i nadále na spojení trvá a chce se dohodnout. „Na převzetí má řád právo. Stále si ale stojím za tím, že obě nemocnice mají mít jedno vedení. Kvůli nákupům i domluvě s pojišťovnami. Je potřeba, aby se péče nezdvojovala a kapacity byly využité na maximum,“ shrnul náměstek.
Pokud se obě vedení sloučí, o práci jistě přijde jeden z ředitelů. Šéf Úrazové nemocnice Karel Doležal se o místo nebojí. „Rozhodnutí budu respektovat. Zatím to ale pořád vidím jen jako záměr. Popravdě nevím, jakým směrem se podle města nemocnice mají ubírat,“ uvedl.

Jak chce město dál obě zařízení řídit, než smlouva s řádem vyprší, bude podle Hollana jasné do půl roku. Vzájemné spory se snaží mírnit ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal. „Neshody odstartovala neznalost nového vedení města. Obě strany o svých záměrech musí mluvit a spolupracovat,“ vyzval Drbal, který dokázal nejstarší fungující nemocnici na Moravě vyvést z mnohamilionových ztrát do černých čísel.

Podle převora Macka je ale řád ochotný vyjednávat pouze o rozdělení zdravotnické péče. „Třeba se lépe dohodnout s pojišťovnami, koho přesně ošetříme a kolik nabídneme lůžek. S takovým návrhem spolupráce ale město prozatím nepřišlo,“ přiblížil Macek.

Řád milosrdných bratří ve světě spravuje čtyři sta nemocnic a sociálních zařízení. I proto věří, že pacientům nabídne špičkovou péči. „Určitě chceme zachovat všechna stávající oddělení,“ slíbil převor.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?