Slučování zdravotních pojišťoven se od 1. listopadu zpřísní

2. 11. 2009 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Pravidla pro slučování zdravotních pojišťoven jsou přísnější. Podle novely zákona o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách se mohou sloučit jen tehdy, když některá z nich rok od založení nezíská 100.000 klientů.


Dosavadní limit tím stoupá na dvojnásobek. Slučování je možné také pro pojišťovny, které se ocitnou v nucené správě.

Majetkové propojení pojišťovny a zdravotnického zařízení zatím novela neupravila. Vláda by však už toto pondělí měla projednat lidovecký návrh, aby pojišťovny nesměly zřizovat a provozovat zdravotnická zařízení. Tím se jejich majetkovému propojení zamezí.

Ještě před platností novely stihla fúze podle starších podmínek Zdravotní pojišťovna Agel třineckého ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Agel je majetkově propojena se dvěma desítkami zdravotnických zařízení na Moravě a od června je součástí Hutnické zaměstnanecké pojišťovny (HZP). Ta na sebe převzala také desetimilionový dluh Agelu.

V červenci pak ministerstvo zdravotnictví povolilo sloučení nové HZP s Českou národní zdravotní pojišťovnou (ČNZP). Nový subjekt s názvem Česká průmyslová zdravotní pojišťovna má 700.000 pojištěnců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?