Službu koronera bude pro kraj vykonávat Městská nemocnice Ostrava

23. 4. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Službu krajského koronera, kterou loni v červenci zavedl Moravskoslezský kraj, bude i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava (MNO). Ve druhém kole výběrového řízení o tom rozhodli krajští radní, řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.


Ohledání těl zemřelých čtyřiadvacet hodin denně po sedm dnů v týdnu bude mít na starost lékař a bývalý ředitel MNO Tomáš Nykel s pětičlenným týmem lékařů. „Smlouva bude uzavřena od 1. května do konce roku 2016. Předpokládaná cena veřejné zakázky je 6,6 milionu korun. Počítáme s tím v krajském rozpočtu na letošní rok i ve výhledu rozpočtu na rok 2016,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek (ČSSD).

Připomněl, že kraj se loni rozhodl zřídit ojedinělou službu krajského koronera především kvůli stížnosti policie i pozůstalých, kteří museli často několik hodin čekat na vystavení listu o prohlídce zemřelého. Klesal navíc i zájem praktických lékařů vykonávat ohledání za stávajících podmínek v rámci lékařské pohotovostní služby.

„Máme pozitivní ohlasy na včasnost dojezdu, odbornost a přístup k pozůstalým jak ze strany pozůstalých, tak policie i personálu zdravotnických zařízení a ústavů,“ uvedl Martinek. O zprostředkování zkušeností s prací koronera v Moravskoslezském kraji mají zájem i další regiony.

Od července do prosince loňského roku vyjel krajský koroner k 1629 ohledáním. Do letošního března to bylo 960 případů, statistika za duben ještě není k dispozici.

Telefonní čísla pro oznámení výzvy k prohlídce těla zemřelého jsou 596 612 111, 596 618 861 a 596 618 853. Jsou zveřejněna na webových stránkách Moravskoslezského kraje a k dispozici také na lince 112.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?