Služeb domácí zdravotní péče využilo loni 143.000 pacientů

8. 6. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Služeb domácí zdravotní péče využilo loni 143.000 pacientů, oproti roku předchozímu je to pokles o jedno procento. Čtyři pětiny pacientů byly starší 65 let, méně než jedno procento děti a dospívající, informují statistici na svém webu.


Tuto péči dostávají pacienti po propuštění z nemocnice, když potřebují další ošetření a podporu při navracení soběstačnosti. Je také pro nevyléčitelně nemocné, aby zmírnila jejich utrpení a zajistila klidné umírání.

Služby domácí péče loni poskytovalo přes 3000 odborných pracovníků. Loni uskutečnili 5,7 milionu návštěv u pacientů, v průměru 40 u jednoho. Celkem provedli 11,4 milionu zdravotních výkonů, z nich 92 procent hradily zdravotní pojišťovny. Z výkonů hrazených pacientem necelá pětina byly zdravotní výkony, většina tedy byla sociální péče, hrazená pacientem částečně nebo plně.

Z celkového počtu klientů domácí péče tvořili chroničtí pacienti 85 procent, je to zhruba stejně jako rok předtím. Pacientů s akutním onemocněním o deset procent ubylo, bylo jich 15.996, pacientů po operaci či úrazu ubylo o dvě procenta, bylo jich 11.839. Domácí hospicová péče, kdy jde hlavně o zmírnění utrpení umírajících, byla poskytnuta 9430 pacientům, je to pokles o dvě procenta.

Síť pracovišť domácí péče se v ČR začala tvořit po roce 1990, pracovišť je nyní 464. Domácí péče vychází vstříc celosvětovému trendu umožnit pacientům léčení a umírání v jejich sociálním prostředí. Ve třech čtvrtinách pracovišť byla dostupnost domácí zdravotní péče nepřetržitá, přes 90 procent mělo smlouvu se zdravotní pojišťovnou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?