Smlouva mezi nemocnicemi? Zatím ne

8. 4. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Aby si nemocnice v Blansku a Boskovicích nekonkurovaly v oblasti chirurgie, navrhují smlouvu. Boskovičtí ji však odmítli podepsat. Chtějí zaručit celkovou spolupráci.


Musíme spolupracovat, ne si konkurovat. Takový názor má vedení blanenské i boskovické nemocnice. V Blansku však letos otevřeli oddělení jednodenní chirurgické péče. To by mohlo přetáhnout pacienty Boskovicím, přestože se tam zaměřují na větší operační zákroky.

Aby k boji mezi dvěma nemocnicemi v regionu nedošlo, dohodli se starostové obou měst, která nemocnice zřizují, že spolupráci potvrdí smlouvou. Boskovičtí ji dosud nepodepsali. Na sepsání smlouvy se letos dohodli starostové obou měst a ředitelé nemocnic se zástupci lékařů při jednání. „Proto nás zarazilo, když potom Boskovice smlouvu nepodepsaly.

Možná přijdou s jiným návrhem. V každém případě pokud by si dvě nemocnice v jediném regionu konkurovaly, je to problém. My o spolupráci stojíme,“ sdělila ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Podle ní se dohoda týkala zejména oblasti chirurgie. Blanenští totiž nově nabízejí jednodenní chirurgickou péči. Drobné operace například křečových žil, kýly, hemoroidů či jednodušší laparoskopické operace tam nyní provádějí dva lékaři, kteří přešli z boskovické nemocnice.

„Pokud k domluvě nedojde, nás to neovlivní, lékaři nám nechybí. Smlouva byla ku prospěchu Boskovic. Řešila, jakým způsobem by si obě nemocnice posílaly pacienty i lékaře mezi sebou,“ popsala Danihelková. Ta upozornila, že zavedením oddělení jednodenní péče v Blansku sousední nemocnici nohy nepodráží. Ambulantní chirurgii tam začali provádět lékaři dojíždějící z Boskovic už před několika lety.

To, že se obě nemocnice doplňují, si myslí ředitel Nemocnice Boskovice Rostislav Verner. Konkurence je však podle něj možná. „Naše nemocnice je komplexní. V Blansku zase mají rehabilitaci a neurologii. Konkurovat by nám však mohly jejich interna a pavilon jednodenní péče,“ uvedl.

Zároveň potvrdil, že dva chirurgové z Boskovic přešli do Blanska. Jejich odchod ale připravil nemocnici jen o půl pracovního úvazku. „Odchod těchto dvou lékařů nám velké problémy nezpůsobil, provoz je zajištěn. Nejpozději v červnu k nám nastoupí ještě nový zkušený kolega. O plném úvazku jednáme i s dalšími třemi novými lékaři,“ sdělil Verner.

Smlouvu vedení Boskovic opravdu odmítlo podepsat. To však podle starosty Jaroslava Dohnálka neznamená, že by se bránilo spolupráci mezi oběma nemocnicemi. „Návrh, který nám Blanenští poslali, je potřeba doplnit a dopracovat. Chceme tedy jednat dál.

Poslal jsem dopis starostovi Blanska a nyní čekám na odpověď,“ nastínil další dění Dohnálek. Blíže to nechtěl komentovat.

Podle starosty Blanska Lubomíra Toufara si Boskovičtí přejí řešit spolupráci celkově, nejen v oblasti chirurgie. Po přečtení dopisu chce nyní nabídnout druhé straně dva termíny jednání.

„Jak pan starosta navrhl, sejdou se tři naši radní a tři radní z Boskovic a pustí se do řešení. Obě nemocnice by ale v budoucnu měly být součástí Koncepce sítě lůžkových zařízení Jihomoravského kraje. Myslím si, že tato dohoda pak bude nadbytečná,“ vyjádřil se Toufar.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?