Smlouva mezi VZP a firmou poskytující domácí péči trvá, řekl soud

26. 9. 2012 7:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Smlouva mezi pražskou pobočkou Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a společností Home Care Services&Supplies (HCSS), která pro ni zajišťuje domácí zdravotní péči, i nadále trvá.


Rozhodl o tom nepravomocně Obvodní soud pro Prahu 1, který vyhověl jedné ze žalob společnosti podané poté, co generální ředitel VZP Pavel Horák v lednu 2010 nařídil ředitelům pěti krajských poboček, ať okamžitě zruší smlouvy s HCSS.

„Obvodní soud pro Prahu 1 neuznal ani jeden z důvodů, kterými VZP vysvětlovala výpovědi,“ řekl ČTK jednatel firmy Petr Jenka, který smlouvu v Praze označil za klíčovou. Podle něho pojišťovna neprokázala, že by společnost hrubě porušila své povinnosti, vykazovala péči nad rámec své odbornosti nebo neposkytla součinnost při kontrolách, jak tvrdila VZP. Rámcové smlouvy pro firmu přitom platily do roku 2015. Ředitelé je vypověděli s platností od července 2010.

Naprosto opačně však rozhodly soudy pravomocně ohledně pobočky ve Středočeském kraji. Podle nich firma pochybila například tím, že vykazovala péči v době, kdy ji poskytovat nemohla - například, když nemocní byli hospitalizováni jinde. Firma také sama vyplňovala doklady o nutnosti péče. Proti tomu však HCSS chystá podat dovolání k Nevyššímu soudu v Brně.

Stejně jako dnes, tedy ve prospěch společnosti, rozhodly v minulosti také okresní soudy v Jihlavě a Hradci Králové. Jejich verdikty však nadřízené soudy zrušily a vrátily jim případy kvůli doplnění dokazování. „Obvodní soud pro Prahu 1 je tak již třetím soudem, který dal za pravdu zdravotníkům,“ podotkl Jenka. Výsledek obdobného sporu v Ústeckém kraji lze podle něho očekávat nejdříve začátkem příštího roku.

Firma poskytuje péči na své náklady i nadále, VZP ji však neplatí. Podle Jenky jde ve sporu o více než 100 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?