Smrtící plicní virus děsí Hongkong a svět

31. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stále přísnější opatření přijímá mnoho států proti nové smrtící formě chřipky, která podle WHO z patnácti set nakažených lidí již zabila 57 z nich. Kanadské úřady Už kvůli nové formě zápalu plic uzavřely dvě nemocnice...


Stále přísnější opatření přijímá mnoho států proti nové smrtící formě chřipky, která podle Světové zdravotnické organizace (WHO) z patnácti set nakažených lidí již zabila 57 z nich.

V sobotu na virus zemřel ve Vietnamu i šestačtyřicetiletý expert WHO Carlo Urbani, který tuto smrtící nemoc jako první popsal.

V Singapuru i v Hongkongu zemřel včera jeden člověk. Zvláště v Hongkongu panuje silný strach. Stále více lidí si kupuje chirurgické roušky, které se v posledních týdnech podle agentury Reuters staly i oblíbeným dárkem.

„Jsme bezmocní a nevíme, co máme dělat,“ řekla agentuře studentka Karen Čungová.

Aerolinie v jihovýchodní Asii, odkud se nemoc šíří do celého světa, již přijaly řadu opatření. „Máme zprávy o tom, že pokud má někdo teplotu nebo pokašlává, nepustí ho posádka do letadla,“ sdělila WHO.


Hongkong hlásí od neděle 92 nových případů SARS, které se vyskytly na jediném sídlišti. Počet infikovaných v Hongkongu tak přerostl 620.

Prudký nárůst nakažených na jediném sídlišti Amoy Gardens vzbuzuje obavy, že se epidemie přeci jen šíří vzduchem a ne kapénkami při těsném kontaktu s nakaženým, jak se odborníci dosud domnívali.

Mimo jihovýchodní Asii je nejvíce postižena Severní Amerika. V USA je nakaženo oficiálně 62 osob, v Kanadě existuje toto podezření u 37 lidí, ale tři již zemřeli.

Panika v Kanadě

Kanadské ministerstvo zdravotnictví uzavřelo dvě nemocnice v Torontu před novými pacienty kvůli nové nemoci. Zároveň v sobotu oznámilo, že počet případů onemocnění se neustále zvyšuje.

Úřady již vyzvaly obyvatele Toronta, aby podstoupili preventivní karanténu sami doma. Inkubační doba nemoci je deset dnů.

V České republice byly zatím s podezřením na nemoc hospitalizovány čtyři osoby, ale u žádné nebyla choroba potvrzena.

JAROSLAV LENERT, Hospodářské noviny, 31.03.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?