Smrtící superbakterie už i v Rakousku

28. 8. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v rakouském Štýrském Hradci diagnostikovali dvěma pacientům bakterii, která je vzhledem k přítomnosti genu NDM1 odolná prakticky vůči všem dosud známým antibiotikům.


„Na univerzitní klinice ve Štýrském Hradci vyšetření odhalilo dva případy, přičemž ani jeden k nám nepřišel kvůli infekci,“ řekl včera rakouské televizi ORF Gernot Brunner, šéf univerzitní kliniky ve Štýrském Hradci.

V první případě jde o třicetiletého Rakušana, který v Pákistánu havaroval na motocyklu a podrobil se tam operaci. „Ošetřovali jsme ho před několika měsíci, pak byl propuštěn po úspěšné léčbě,“ dodal Brunner.

Druhý pacient, čtrnáctileté dítě, byl nejprve operován v Kosovu a pak převezen do nemocnice ve druhém největším rakouském městě.

„Také on si bakterie přivezl z ciziny. To znamená, že oba se nakazili v zahraničí. Dítě zůstává pod lékařským dohledem. Přijali jsme veškerá opatření, aby se ani pacienti, ani zaměstnanci neocitli v ohrožení,“ upozornil Brunner.

Vídeňské ministerstvo zdravotnictví pak vydalo doporučení, aby lidé byli při cestách do Indie a Pákistánu zvláště opatrní, protože bakterie se specifickým genem, jenž jí propůjčuje nebezpečnou odolnost, se podle dosavadních poznatků šíří právě z této oblasti.

Vědci zjistili, že gen NDM1 promění jinak běžné střevní bakterie tak, že se ubrání takřka vůči všem známým antibiotikům.

V minulých týdnech média přinesla zprávy o prvním případu úmrtí po nákaze multirezistentní bakterií v Belgii. Dalších 36 nakažených hlásí Británie, přičemž všichni nakažení se podrobili lékařskému zákroku v Indii nebo Pákistánu.

Nákaza se podle sdělení lékařů objevila již i v USA, Kanadě, Nizozemsku, Švédsku, Švýcarsku a Austrálii.
Podle českých odborníků je hrozba výskytu bakterie, na niž nezabírají antibiotika, reálná už více let. Hlavním problémem vzniklé situace podle expertů je fakt, že na vývoj nových léků, které by byly účinné i proti superbakterii „obrněné“ genem NDM-1, bude třeba vzhledem k náročnosti čekat i několik roků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?