Šnajdr chce snížení zdravotního pojištění o jedno procento

10. 2. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranný plán pro boj s krizí zahrne i zdravotnictví. První náměstek ministryně Marek Šnajdr včera potvrdil, že navrhuje snížit o jedno procento platby zdravotního pojištění. Nyní odvádí z platu každý zaměstnanec 4,5 procenta a devět procent dává jeho zaměstnavatel. Dohromady tedy 13,5 procenta. Šnajdr také navrhuje, aby stát zvýšil své platby za děti, důchodce a nezaměstnané...


„Je to jedna z variant,“ řekl Šnajdr k návrhu. Šnajdr chce snížit o jedno procento zdravotní pojištění u zaměstnavatelů, nebo toto snížení rozdělit mezi zaměstnance a zaměstnavatele půl na půl. Snížením pojistného by klesly náklady firem na zaměstnávání lidí a zároveň by lidem stouply čisté příjmy.

Zdravotní pojišťovny by snížením pojištění přišly ročně o 10 až 12 miliard. Výpadek by podle Šnajdra uhradil státní rozpočet - stát by měl platbu za státního pojištěnce zvýšit o 200 korun. Státní rozpočet by to stálo navíc ročně 13 až 14 miliard.

Ekonomická krize se už projevila ve výběru zdravotního pojištění za leden. Zdravotní pojišťovny ohlásily ze první měsíc roku až dvacetiprocentní propad výběru pojistného. Podle odhadu pojišťoven se vybere letos až o 12 miliard méně, podle odhadu ministerstva asi o osm.

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Fridricha jsou pojišťovny i v této situaci schopny „za pomoci svých rezerv letošní péči ufinancovat“. Na kontech pojišťoven bylo koncem roku asi 30 miliard korun, část byla na úhradu vykázané péče, část, zhruba sedm miliard, byly rezervy.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?