Sněmovna podpořila zákon o zdravotnických prostředcích

6. 2. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlepšit bezpečí pacientů a zdokonalit systém zařazování zdravotnických prostředků do úhrad ze zdravotního pojištění má zákon, který v úvodním kole projednávání podpořila Sněmovna. Míří k posouzení do zdravotnického výboru.


Zákon má zavést jednotný registr bezpečných a účinných prostředků. O jejich úhradách už nebudou rozhodovat zdravotní pojišťovny, ale stanoví je ve správním řízení lékový ústav. Cílem je zajistit přístup pacientů k inovativním zdravotnickým prostředkům při zachování jejich bezpečnosti a účinnosti.

Nově se upraví reklama na tyto prostředky. Dosud se řídí jen obecnou regulací, že klamavá reklama je zakázána. Mění se také pravidla pro klinická hodnocení a hodnocení funkční způsobilosti těchto prostředků.
Normu schválila už loni v červenci tehdejší vláda Petra Nečase (ODS), zákonodárci ji ale nestihli do voleb projednat. Bývalý úřednický kabinet v demisi Jiřího Rusnoka ji předložil znovu.

Zdravotnické prostředky zatím nejsou v ČR jednotně regulovány, sériově se jich vyrábí zhruba 6000. Jsou to krycí materiály, stříkačky, jehly, inkontinenční pomůcky nebo prostředky pro lidi s vývodem z vnitřního orgánu. Ke zdravotnickým prostředkům se řadí i glukometry, invalidní vozíky, nitrooční čočky, sluchadla, rentgen, CT či gama nůž.

Zákon řeší regulaci od výroby přes distribuci, prodej, předepisování, výdej, používání, údržbu, opravy až po odstraňování zdravotnických prostředků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?