Sněmovna podpořila zúžení nutnosti vstupních lékařských prohlídek

24. 9. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V pátek prošla sněmovnou předloha ČSSD, která zužuje povinnost vstupních lékařských prohlídek pro pracovní poměr. K lékaři by nemuseli například brigádníci, kteří chtějí pracovat na dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Novela zákona o specifických zdravotních službách míří do zdravotnického výboru, který ji asi bude měnit.


Skupina poslanců ČSSD uvádí, že povinnost lékařských prohlídek zavedená od dubna zbytečně zatížila zaměstnavatele i zaměstnance. Prohlídky hradí podle zákona zaměstnavatel. Jeden z předkladatelů Jan Chvojka podotkl, že vstupní lékařskou prohlídkou asi budou muset projít například i členové volebních komisí.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale uvedl, že lze v tomto případě použít odklad účinnosti ustanovení. Nyní podle něho nic nehrozí, problém je ale nutné řešit.

Heger podobně jako poslanec Boris Šťastný (ODS) je proti úplnému zúžení povinnosti prohlídek. „I u prací mimo pracovní poměr mohou existovat náročné profese, u nichž může být prohlídka potřebná,“ uvedl Šťastný. Podle Hegera už je připraven jiný poslanecký návrh, podle něhož by povinnost vstupních lékařských prohlídek zůstala v případech pracovního rizika. Zřejmě v tomto směru Sněmovna návrh ČSSD změní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?