Sněmovna pravděpodobně schválí první povinnou prohlídku řidičů v 65 letech

7. 2. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna ve středu propustila do závěrečného schvalování senátní novelu, která zvyšuje věk první povinné zdravotní prohlídky řidičů neprofesionálů. Senátoři navrhli posunout věk ze současných 60 let na 68 let.


Sněmovní hospodářský výbor však doporučil posunutí jen na 65 let. S hranicí 68 let nesouhlasilo ministerstvo dopravy. Spoluautor novely Tomáš Grulich (ODS) s tímto snížením souhlasil.

Spolu se stranickým kolegou Jiřím Oberfalzerem novelu předložil kvůli tomu, že pokládá povinné kontroly zdravotní způsobilosti neprofesionálních řidičů v 60 letech věku za přežitek. „Věk odchodu do důchodu se již řadu let prodlužuje a bude v blízké budoucnosti dosahovat 65 let. Jsou-li lidé do 65 let v kondici pracovat, je neadekvátní pochybovat o jejich schopnosti řídit,“ tvrdí senátoři.

Vláda má k návrhu připomínky. Upozornila například, že je třeba brát v úvahu rostoucí hustotu silničního provozu, která na řidiče a jejich schopnosti i zdravotní způsobilost klade čím dál větší nároky. Zatímco profesionální řidiči podléhají povinnému posuzování zdravotní způsobilosti každé dva roky do dosažení věkové hranice 50 let a následně pak každý rok, ostatní řidiči se po získání řidičského oprávnění musí lékařské prohlídce poprvé podrobit až v souvislosti s dosažením věkové hranice 60 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?