Sněmovna schválila zdravotní plány pojišťoven na letošní rok

20. 6. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanecká sněmovna schválila zdravotně-pojistné plány zdravotních pojišťoven na letošní rok. Vyplývá z nich, že by měly získat asi 217,6 miliard korun. Je to o 2,7 miliardy více než loni.


Hospodaření by ale nemělo být vyrovnané, předpokládá se schodek 2,2 miliardy korun. V České republice působily k začátku roku Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a osm zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

Podle původních pojistných plánů měla být čísla odlišná. Pojišťovny měly získat 219,8 miliard, schodek měl činit 4,7 miliard. Tento odhad je ale nadhodnocený. Zdravotní pojišťovna Média plánovala zdvojnásobení počtu pojištěnců kvůli zákonné povinnosti dosáhnout v listopadu 100.000 klientů. To se jí ale nepovedlo a v březnu se kvůli malému počtu pojištěnců sloučila s VZP.

Celkové výdaje na zdravotní péči by letos měly činit 213 miliard. Jde o meziroční pokles o 1,5 procenta. Pojišťovny předpokládají, že za takzvané státní pojištěnce, tedy například děti a důchodce, dostanou letos 54 miliard korun. Na pojistném by měly od plátců vybrat 161,9 miliardy korun.

V systému veřejného zdravotního pojištění by mělo letos pracovat přes 7200 zaměstnanců, z toho 4670 ve VZP. U VZP připadá kvůli zákonným povinnostem na jednoho zaměstnance 1342 klientů, průměr za ostatní pojišťovny je 1657 pojištěnců na pracovníka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?