Sněmovna trvá na zavedení povinných elektronických receptů

20. 2. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna trvá na zavedení povinných elektronických receptů na léky místo papírových od roku 2015. Se senátním návrhem na vypuštění této úpravy z novely zákona o léčivech v úterý poslanci nesouhlasili. Hlasy koalice a Věcí veřejných Sněmovna potvrdila svou verzi, která míří k podpisu prezidentovi.


Až na výjimky povinné využívání elektronického receptu zařadila dolní komora na návrh zdravotnického výboru do původně technické vládní normy, která přejímá evropské směrnice a má hlavně ochránit české pacienty před padělky léků. Senátorům vadilo hlavně to, že úprava nebyla řádně projednána a přinese prý lékařům potíže.

Její předkladatelé z řad koaličních poslanců si od zavedení povinných elektronických receptů slibují úspory jedné až dvou miliard korun ročně. Zmizí podle nich také falešné recepty. Výjimky stanoví vyhláškou ministerstvo zdravotnictví.

Elektronizace podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) zmodernizuje poskytování zdravotních služeb. „Využijeme strojový potenciál, který stál stamiliony korun,“ přimlouval se za potvrzení sněmovní verze také zpravodaj Boris Šťasný (ODS).

Elektronický recept mohou lékaři vystavovat po dohodě s pacientem už několik let. Systém ale prý není příliš využíván, drtivá většina receptů je nyní papírová.

Novela také omezí vývoz léků z českého trhu provozovateli lékáren, kteří jsou zároveň distributory. Nově upravuje funkci vedoucího lékárníka - jeden farmaceut by ji mohl výslovně vykonávat jen pro jednu lékárnu.

Původní vládní návrh zákona uvádí, že firma, která je držitelem rozhodnutí o registraci, bude zodpovědná za trvalé sledování bezpečnosti svých léčivých přípravků. Předloha dále zpřesňuje ochranné prvky léků na recept i vydávaných v lékárnách jen na průkaz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?