Sněmovna začala jednat o zrušení poplatků, zatím nerozhodla

22. 9. 2010 9:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanecká sněmovna v úterý projednávala návrh ČSSD na zrušení všech regulačních poplatků ve zdravotnictví. O návrhu zatím nerozhodla, protože schůze byla přerušena do středy.


Sociální demokraté argumentují tím, že poplatky jsou protiústavní a zhoršují dostupnost zdravotní péče pro některé skupiny obyvatel. Vládní koalice je jednoznačně proti, návrh tak šanci na schválení nemá.

„Jsme přesvědčeni, že zavedení poplatků je v kolizi s listinou základních práv a svobod, podle níž mají pacienti nárok na bezplatnou zdravotní péči. Jsou-li však všechny způsoby péče zatíženy poplatky, nejde o bezplatnou zdravotní péči, kterou pro občany požaduje listina,“ argumentoval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Doplnil, že „poplatky by měly být zrušeny, protože neplní svůj účel, působí asociálním způsobem, zhoršují dostupnost péče a poškozují široké vrstvy obyvatel“.

Poslankyně KSČM Soňa Marková podotkla, že poplatky byly zavedeny nikoliv samostatným zákonem, ale takzvaným přílepkem ve druhém čtení, což je samo o sobě neústavní.

Naopak poslanec ODS Boris Šťastný argumentoval tím, že poplatky v rozporu s ústavou nejsou, neboť to potvrdil Ústavní soud. „Poplatky přinášejí do systému nezanedbatelné finanční prostředky. V roce 2008 to bylo 7,154 miliardy korun, v roce 2009 7,4 miliardy korun a za první čtvrtletí roku 2010 jsou to dvě miliardy,“ podotkl Šťastný.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl, že poplatky jsou jediný způsob, jak zajistit platy lékařů. „Jediná cesta, jak dále navyšovat mzdy pracovníků ve zdravotnictví, je navyšování rozpočtu veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl Heger s tím, že nikdo nemůže počítat, že se budou navyšovat ze státního rozpočtu.

Sociální demokraté navrhovali zrušení poplatků už několikrát, nikdy ale nedali dohromady dostatečný počet hlasů pro schválení návrhu. Poplatky zavedl tehdejší ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeni jsou novorozenci, poplatky v ambulanci neplatí dětí do 18 let. Těm je spolu se seniory nad 65 let snížen ochranný limit z 5000 na 2500 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?