Sněmovna změnila pravidla slučování zdravotních pojišťoven

15. 9. 2009 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny se budou moct v budoucnu sloučit pouze tehdy, pokud některá z nich rok od založení nezíská alespoň 100.000 pojištěnců nebo se ocitne v nucené správě. Rozhodla o tom dnes sněmovna a přehlasovala verzi schválenou Senátem. Pro sněmovní návrh hlasovala ČSSD, KSČM, pět lidovců a nezařazení poslanci Olga Zubová, Věra Jakubková a Jan Schwippel...


Platný zákon o pojišťovnách nyní umožňuje, aby pojišťovna a zdravotnické zařízení byly majetkově propojeny. Novela to má změnit. Její autor, lidovecký poslanec Ludvík Hovorka varoval poslance před účelovými fúzemi pojišťoven. Zmínil se o nedávném sloučení pojišťovny Agel s Hutnickou zdravotní pojišťovnou (HZP) a jejich následné fúzi s Českou národní zdravotní pojišťovnou (ČNZP). Podle lidovců může podobné slučování způsobit zdravotnický monopol některých společností a v důsledku toho ohrozit zdraví lidí.

Středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) považuje Hovorkou navrženou novelu sice pouze za kosmetickou, ČSSD ji ale podpořila. „Ta zásadní změna nás čeká až po volbách, kdy se bude muset změnit způsob řízení pojišťoven, aby nemohly některé soukromé subjekty prostřednictvím nastrčených osob řídit a ovládat veřejnoprávní zdravotní pojišťovny,“ řekl novinářům po hlasování Rath.

Senátní verze, kterou v horní komoře navrhl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) také zpřísňovala pravidla fúzí pojišťoven, ale jinak. Podle Hovorky však Senát zcela rušil jeho znění. Vypustil právě pasáž, která hovořila o hranici 100.000 pojištěnců a nucené správě. Podle Hovorky Senát neřešil ani střet zájmů zástupců pojišťoven.

Senátní verze například upravovala podmínky vzniku pojišťoven a roli a kontrolní mechanismy ministerstva zdravotnictví. Zákon měl podle Julínka zakázat lákání nových pojištěnců na neoprávněné výhody a zabránit, aby k tomu byly zneužívány fondy prevence. Senát dále do novely přinášel termín „důvěryhodnost“ členů správních orgánů pojišťoven, podobně jako je tomu u bank.

Senát navíc do své verze včlenil některá z protikrizových opatření, která měla podle senátorů pomoct zdravotnictví v krizi. Stejně jako v minulosti ale ani tentokrát ministerstvo zdravotnictví se svou snahou prosadit protikrizová opatření nepochodilo.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?