Sněmovní výbor podpořil návrh rozpočtu kapitoly zdravotnictví

11. 12. 2013 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovní zdravotnický výbor v úterý doporučil poslancům schválit návrh rozpočtové kapitoly ministerstva zdravotnictví pro příští rok. Ministerstvo by mělo hospodařit s 6,89 miliardy korun. Ve srovnáním s rozpočtem schváleným pro letošek je to asi o 400 milionů korun víc.


Ministr v demisi Martin Holcát označil návrh rozpočtu pro zdravotnictví za obligátní, vychází podle něho z historických zkušeností. Většina peněz, konkrétně 5,36 miliardy korun, půjde na běžné výdaje. Zpravodaj Jaroslav Krákora (ČSSD) podotkl, že větší význam má výběr zdravotního pojištění, které činí asi 230 miliard korun za rok, a dotace měst a krajů.

Předlohu kritizoval Petr Bendl (ODS), podle kterého nejsou vidět priority ministerstva. „Položky jsou téměř stejné, nic se nemění,“ podotkl.

Výbor požádal na návrh exministra Leoše Hegera (TOP 09) ministerstvo, aby napříště předkládalo časová porovnání položek včetně těch, které se týkají například organizací spadajících pod ministerstvo a velkých investičních akcí.

Zdravotnický výbor byl letos první, který resortní rozpočtovou kapitolu na rok 2014 projednal. Další výbory se sejdou nad jednotlivými kapitolami dnes a ve středu. Jejich stanoviska probere v pátek rozpočtový výbor. Návrh státního rozpočtu, který předpokládá schodek 112 miliard korun, budou poslanci schvalovat příští týden.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?