Sněmovní výbor podpořil předlohu o zdravotnických prostředcích

5. 9. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovní zdravotnický výbor podpořil návrh zákona o zdravotnických prostředcích. Podle požadavků ministerstva zdravotnictví doporučil předlohu schválit s řadou úprav, které ji podle ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) zdokonalují.


Spor se ve výboru vedl o to, zda zdravotnické prostředky budou moci podle předlohy vydávat pacientům i lékaři, nebo ne.

Původní návrh normy, který vznikl ještě v minulém volebním období, lékařům výdej zdravotnických prostředků neumožňoval. Také z toho důvodu ji chtělo ministerstvo přepracovat a výbor její projednávání v květnu přerušil. „Nebylo záměrem ministerstva, aby lékaři nemohli vydávat prostředky v ordinacích,“ uvedl Němeček.

Prezident lékařské komory Milan Kubek je ale přesvědčen o tom, že lékařům to nepovoluje ani nejnovější znění předlohy. „Budeme postupovat nezákonně, protože máme s pacienty soucit,“ řekl.

Úprava podle informací z výboru obsahuje ustanovení, které výdej svazuje se smlouvou se zdravotní pojišťovnou. „Nepovažuju se za smluvního výdejce, nemám smlouvu na výdej čehokoli,“ podotkl Kubek.

Záležitost se bude řešit ve druhém sněmovním čtení, do kterého má ministerstvo posoudit pozměňovací návrh, který by lékařům výdej zdravotnických prostředků výslovně umožnil. Výbor o něm dnes nehlasoval.

Zákon o zdravotnických prostředcích by měl zavést jednotný registr bezpečných a účinných prostředků. O jejich úhradách by měl rozhodovat lékový ústav, který taky bude moci provádět dozor nad trhem. Změnit by se měla pravidla pro klinická hodnocení a hodnocení funkční způsobilosti těchto prostředků.

Zdravotnické prostředky nejsou v Česku jednotně regulovány, sériově se jich vyrábí zhruba 6000. Jsou to krycí materiály, stříkačky, jehly, inkontinenční pomůcky nebo prostředky pro lidi s vývodem z vnitřního orgánu. Ke zdravotnickým prostředkům se řadí i glukometry, invalidní vozíky, nitrooční čočky a sluchadla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?