Snížení platové třídy po návratu ze zahraničí

1. 2. 2008 12:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Na jakou platovou třídu má nárok sestra v zubní ordinaci po 30 letech praxe? Má lékařka po pěti letech od získání specializace v oboru nárok na snížený pracovní úvazek? Jak se může změnit platová třída po návratu lékaře z pracovní cesty v zahraničí? Na otázky čtenářů z právní poradny Zdraví.Euro.cz odpovídá Mgr. Jiří Knott...


Právní poradna Zdraví.Euro.cz

Na otázky čtenářů odpovídá Mgr. Jiří Knott, ministerstvo zdravotnictví

Platová třída sestry po 30 letech v zubní ordinaci

Jsem zubní sestra s maturitou. Pracuji v samostatné zubní ordinaci. Předpokládám zařazení 8. platová třída. Praxe 30 let. Jaké je rozpětí třídy a na jaký plat mám nátok?

Pokud byste pracovala v příspěvkové organizaci, měla byste nepochybně při práci bez odborného dohledu nárok na zařazení do 9. platové třídy v 11. platovém stupni (do 32 let započitatelné praxe) s platovým tarifem 19910 Kč a při práci pod odborným dohledem do 8. platové třídy s tarifem 18380 Kč měsíčně. Z dotazu („v samostatné zubní ordinaci“) se však jeví jako pravděpodobné, že pracujete v nestátním zdravotnickém zařízení, a proto Vám, pokud něco jiného nestanoví kolektivní smlouva, přísluší mzda v dohodnuté výši, nejméně však ve výši zaručené mzdy, tedy při práci bez odborného dohledu ve výši 12000 Kč, a při práci pod odborným dohledem ve výši 10800 Kč měsíčně.

Kvalifikační dohoda a snížený úvazek

Pracuji jako lékařka v okresní nemocnicí. Mám se zaměstnavatelem uzavřenou kvalifikační dohodu na pět let od získání specializace v oboru. Zajímalo by mně, jestli v čase pěti let po získaní spacializace můžu pracovat na snížený pracovní úvazek. Podle mého laického názoru přímo ve smlouvě není uváděn úvazek, ve kterém musím těch pět let odpracovat.

Délka závazku setrvání zaměstnance u zaměstnavatele, se kterým uzavřel kvalifikační dohodu, není zákoníkem práce vázána na stanovenou pracovní dobu, je omezena na pět let a nelze ji prodlužovat. Zůstává ovšem otázka, zda zaměstnavatel bude ochoten na Váš požadavek přistoupit a změnou pracovní smlouvy s Vámi kratší pracovní dobu sjednat.


Nárok na dovolenou při 12 hodinových směnách

Chtěla bych se informovat ohledně nároku na dovolenou. Pracuji jako všeobecná sestra v nepřetržitém provozu ve 12 hod. směnách. (37.5 hodin týdně) doposud s nárokem na dovolenou 25 dnů. Jak se v případě dvanáctihodinových směn počítá nárok na dovolenou a zda máme nárok na 25 dnů nebo se dny dovolené krátí?

S ohledem na to, že máte pracovní dobu nerovnoměrně rozvrženou na jednotlivé týdny, přísluší Vám podle § 213 odst. 4 zákoníku práce tolik pracovních dnů dovolené, kolik Vám jich podle rozvržení pracovní doby (harmonogramu směn) připadá na dobu Vaší dovolené v celoročním průměru. Počet dnů Vaší dovolené tedy bude nižší.


Snížení platové třídy po návratu ze zahraničí

Po návratu z neplaceného volna (kvůli práci v zahraničí) mi byla snížena platová třída z 13. na 12., neboť ještě nemám II.atestaci. Stalo se tak přesto, že nedošlo ke zrušení mého pracovního poměru (mám poměr na dobu neurčitou). Kolegům vykonávajícím stejnou práci a též bez bez II. atestace přitom 13. platová třída zůstala, neboť se na ně vztahuje výjimka - povinnost udělat atestaci do 04/2009. Tato výjimka platí v celé nemocnici. Moje otázka zní: mám i já nárok na tuto 13. platovou třídu, když nejsem vlastně nově nastupující, ale pokračuji v pracovnim poměru?

Do 13. platové třídy se podle katalogu prací zařazuje lékař, po kterém zaměstnavatel požaduje samostatnou preventivní, diagnostickou a léčebnou péči, k jejímuž výkonu je nezbytné získání specializované způsobilosti. Lékaři, kteří tuto způsobilost dosud nezískali, nejsou oprávněni k samostatnému výkonu povolání a musí pracovat pod odborným dohledem. Těmto lékařům, pokud jsou zařazeni do specializační průpravy, přísluší platové zařazení do 12. třídy, a to by se mělo vztahovat na všechny lékaře, tedy nejen na ty, kteří do pracovního poměru nastupují nově. Specializovanou způsobilost přitom nelze zaměňovat s dřívější specializací I. či II. stupně – podmínky uznání těchto specializací nebo zápočtu části jejich již absolvované přípravy do nové specializační průpravy upravuje § 44 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta.

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?