Snížení poplatků v lékárnách prý může dočasně zvednout ceny léků

6. 1. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Snížení či zrušení poplatků v lékárnách by mohlo dočasně zvednout ceny léků pro pacienty, řekl ČTK prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.


O zrušení poplatku za položku na receptu uvažuje ČSSD, KSČM i KDU-ČSL. Úplné zrušení všech zdravotnických poplatků se zřejmě prosadit nepodaří.

Podle Havlíčka zrušení poplatků za položku na receptu bez systematické změny způsobí komplikace a paradoxně i dočasné zdražení léků, pokud se zároveň nezmění i způsob tvorby cen léků.

Už v prosinci levice ve sněmovně v prvním čtení uspěla se dvěma návrhy na úplné zrušení poplatků. Sociální demokraté avizovali, že jsou nyní ochotni jednat o částečném zrušení poplatků, dohoda se rýsuje právě u poplatků na recept.

„Podpoříme každý návrh směřující ke snížení či omezení poplatků,“ sdělil dnes ČTK stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek již dříve uvedl, že by se mohl zavést desetikorunový symbolický poplatek za recept. „Už předchozí změna snížila míru předvídatelnosti a pochopitelnosti cenotvorby léků,“ řekl Havlíček.

„Ve finále je možné, že ta sleva poplatků bude pro pacienty znamenat zdražení léků, ale velmi těžko se mi to hodnotí bez znalosti následných kroků,“ dodal. Zjednodušení systému by Havlíček přivítal, mělo by ale podle něj jít o systematickou změnu.

Současný systém poplatků a doplatků v lékárnách je provázaný. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) počítá ceny léků na základě stávajícího systému, výpočet lze přitom změnit pouze zákonem nebo správním řízením, vysvětlil Havlíček.

Předseda lidovců Cyril Svoboda v pondělí v Brně uvedl, že poslanci jeho strany jsou ochotni diskutovat o poplatcích v lékárnách. Podle lidovce Ludvíka Hovorky nemají poplatky v lékárnách žádný smysl.

„Stalo se to nástrojem konkurenčního boje, některé firmy poplatky vůbec nevybírají,“ řekl Hovorka. Naopak význam mají podle něj poplatky za hospitalizaci a za pohotovost, ty by nerušil.

Pro změnu v poplatcích by zvedli ruku i komunisté. „My samozřejmě preferujeme zákon o úplném zrušení poplatků, který máme ve sněmovně. Ale v případě, že by nebylo možné nic jiného prosadit, tak se připojíme k návrhům, které znamenají jakékoliv zmírnění regulačních poplatků,“ řekla dnes ČTK poslankyně Soňa Marková.

Naopak proti budou patrně poslanci ODS. „Změny mají být dělány po dlouhodobé jasné analýze a shodě napříč politickým spektrem, protože se to dotýká velké skupiny obyvatel. Z toho plyne, že já v tuto chvíli nejsem pro žádné změny,“ uvedl poslanec ODS Boris Šťastný.

Levice potřebuje ke zrušení poplatků nejméně 101 poslanců. To pro případ, že Senát vrátí novelu do sněmovny. Sociální demokraté mají s komunisty 97 hlasů. Dohromady s lidovci by měli 106 hlasů.

Regulační poplatky zavedl ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeni jsou novorozenci, poplatky v ambulanci neplatí dětí do 18 let. Těm je spolu se seniory nad 65 let snížen ochranný limit z 5000 na 2500 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?