Sněmovna by měla přijmout vyšší daňové odpočty pro dárce krve

24. 11. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna by měla přijmout vyšší daňové odpočty pro dobrovolné dárce krve. Místo nynějších 2000 korun by mohli za jeden odběr odečíst od základu daně o tisícikorunu víc. Daňová předloha by zavedla také odpočet 20.000 korun za jeden odběr kostní dřeně.


Zástupkyně předkladatelů Věra Kovářová (za TOP 09, STAN) dnes avizovala pozměňovací návrh pro druhé sněmovní čtení, který by zrušil navrhovaný odpočet 8000 korun ze základu daně za vstup do registrů dárců. Zejména proti této novince se staví ministerstvo financí, které poukazuje na to, že z registrů mohou lidé vystoupit, aniž by byli po dobu evidence aktivními dárci.

Zavedení a zvýšení odpočtů by mohlo podle předkladatelů vést k nárůstu počtu možných dárců. Předlohu podpořil v debatě i předseda výboru Václav Votava (ČSSD). „Je třeba ocenit dárcovství a dárce motivovat,“ řekl. Naopak ministerstvo financí se celkově staví k předloze spíše rezervovaně. Náměstek ministra Petr Pavelek uvedl, že záležitost by se neměla řešit daňovými nástroji.

Vláda zaujala k novele neutrální stanovisko, upozornila na legislativní nedostatky. Kabinet odhadl, že roční výběr daní by se mohl snížit až o 153 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?