Sobotka: Nemocnice Blansko může získat šest milionů za poplatky

11. 3. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Blansko má podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) reálné šance získat od státu v brzké době šest milionů korun, které by pokryly její letošní přepokládanou ztrátu v hospodaření. Vznikla by kvůli zrušení poplatků pro pacienty za pobyt v nemocnici. Sobotka to řekl ČTK. Nemocnice je majetkem města a pokud by šest milionů korun neobdržela, mohla by se dostat do potíží.


Sobotka zdůraznil, že s obdobnými problémy se nyní potýkají desítky nemocnic v zemi. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nyní podle premiéra připravuje na jednání vlády návrh, aby se schodek, vzniklý zrušením poplatků, vykompenzoval co nejdříve formou mimořádné dvoumiliardové státní dotace.

„Šance pro Nemocnici Blansko na získání šesti milionů vidím nyní jako velmi reálné,“ zdůraznil premiér. Pokud by nemocnice tyto peníze nezískala, musela by šetřit, a to na investicích.

Ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková ČTK řekla, že by zdravotnické zařízení muselo ztrátu vykrýt ze svého rozpočtu. „Nepokračovala by obnova vstupní části nemocnice a museli bychom odložit nákupy zdravotnické techniky,“ uvedla.

Nemocnice Blansko hospodaří ročně s asi 400 miliony korun. Nepotýká se s dluhy; loni měla vyrovnaný rozpočet. Zaměstnává 450 lidí a poskytuje zdravotní péči pro asi 100.000 lidí.

Platby za pobyt v nemocnici zrušil od ledna svým rozhodnutím Ústavní soud. Pacienti museli za každý den hospitalizace platit sto korun, přičemž tyto peníze šly do rozpočtů nemocnic.

„Ulevilo se pacientům, hlavně rodinám s dětmi a starším lidem. Tyto peníze ale nyní scházejí nemocnicím. Čísla, která jsem slyšel (k hospodaření Nemocnice Blansko), jednoznačně ukazují, že abychom zabránili zadlužování nemocnic, musíme jim poslat dodatečné prostředky,“ dodal premiér k připravované dvoumiliardové částce pro zdravotnická zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?