Sobotka nerozumí žalobě lékařských odborů na ČR

4. 4. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nerozumí důvodům žaloby lékařských odborů na Českou republiku. Dříve uzavřené memorandum podle něj není právně vymahatelné a žaloba komplikuje vztahy mezi lékaři a vládou. Řekl to dnes novinářům ve Washingtonu, kde se účastní jaderné konference.


Když už odbory chtějí někoho žalovat, měly podle Sobotky žalovat bývalou vládu Petra Nečase (ODS), za níž bylo memorandum uzavřeno a která platy nezvyšovala. „Myslím si, že je zbytečné, aby se komplikoval dialog mezi zdravotníky a vládou prostřednictvím této žaloby,“ řekl Sobotka s tím, že nyní platy ve zdravotnictví rostou.

„Já si nemyslím, že memorandum je právně vymahatelné a také si nemyslím, že žaloba může cokoliv změnit na rozpočtových možnostech, které máme, a na odhodlání vlády platy zvyšovat,“ podotkl také.

Lékařský odborový klub (LOK) podal žalobu na Českou republiku o splnění memoranda, kterým stát zaručil, že nejpozději k 1. lednu 2013 dosáhnou platy lékařů v nemocnicích 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v zemi, podle kvalifikace, praxe a při maximálně osmi hodinách přesčasů týdně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?