Sobotka: U vraždy ve Žďáru mohly pochybit státní orgány

16. 10. 2014 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má vážné podezření, že v souvislosti s vraždou ve škole ve Žďáru nad Sázavou nastalo systémové selhání státních institucí. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) by proto měla prověřit postup soudů a státního zastupitelství, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zase postup Psychiatrické nemocnice v Opavě.


Ve Žďáru v úterý jednoho studenta zabila a další lidi zranila žena, která byla letos propuštěna z ústavní péče, přestože již v roce 2012 podobně zaútočila v Havířově.

Sobotka uvedl, že zaznamenal výroky odborníků, podle nichž systém neselhal. „Já si myslím, že takto to tvrdit nemůžeme,“ řekl s tím, že byla propuštěna vážně nemocná žena, která už jednou na děti útočila. „Já mám vážné podezření, že tady k systémovému selhání došlo, a vláda je tady od toho, aby se pokusila identifikovat slabá místa, aby se pokusila identifikovat příčiny, proč k tomu systémovému selhání došlo,“ řekl také na tiskové konferenci po jednání vlády.

Proto podle něj Válková, Němeček a ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) do konce listopadu mají vládě předložit zprávu, která se možnými pochybeními bude zabývat. Chládek uvedl, že ode dneška začne školská inspekce plošně kontrolovat školy.

O tom, že něco v systému není v pořádku, je přesvědčen i Němeček. „Myslím si, že mnohé instituce tady pochybily mnohem více než Psychiatrická nemocnice (v Opavě) a já bych byl velmi rád, aby i ostatní aktéři této události, kteří mají svůj díl zodpovědnosti na tom celém řetězci chyb, vyvodili podobně osobní zodpovědnost jako pan ředitel Drábek,“ nechal se slyšet. „Budu velmi čekat na to, jak se k tomu zachovají představitelé justice,“ doplnil.

Ředitel Psychiatrické nemocnice v Opavě Ivan Drábek rezignoval na svou funkci právě v souvislosti s útokem bývalé pacientky svého zařízení.

Ministerský předseda dnes také poznamenal, že chlapec, který ve Žďáru při ochraně spolužačky zemřel, by měl být za svůj čin dostat státní vyznamenání. „To je skutečně na místě. Určitě to nemůže zmírnit žal rodiny zavražděného chlapce, ale byl to statečný čin a je ho potřeba ocenit,“ řekl Sobotka novinářům ve Sněmovně. Podpořil přitom úmysl prezidenta Miloše Zemana vyznamenání chlapci příští rok udělit.

Prezident Miloš Zeman dnes nevyloučil, že chlapce a pobodaného policistu příští rok vyznamená. S oceněním souhlasí i Němeček.

Zeman v pátek také pojede do Žďáru osobně uctít památku zavražděného hocha. Zda to učiní i premiér, Sobotka přímo neřekl. „Já určitě budu ještě hledat další možnosti, jak pozůstalým vyjádřit soustrast a jak uctít památku chlapce, který zahynul, když bránil svoji spolužačku,“ uvedl předseda vlády bez bližších podrobností.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?