Sobotka: Úkolem nového ministra zdravotnictví bude finanční stabilizace při současném rušení poplatků

31. 1. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedním z hlavních úkolů nového ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) bude podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) připravit zdravotnictví na zrušení většiny lékařských poplatků a snížení DPH na léky. Němeček se chce zaměřit také na stabilizaci nemocnic a českého lázeňství, počítá i s růstem platů zdravotníků. Řekl to při svém uvedení do úřadu.


Nový šéf resortu poděkoval svému předchůdci Martinu Holcátovi, který podle něj ministerstvo přebíral v mnohem horším stavu, než v jakém jej odevzdává. „Ten požár, který zuřil, je dneska lokalizován,“ prohlásil Němeček. Podle něho ale i nadále hoří „malé ohýnky“. Chce proto dotáhnout systém dlouhodobého financování nemocniční péče nebo připravit nový zákon o veřejných neziskových nemocnicích.

Němeček: Rušení poplatků nesmí mít dopad na poskytovatele

Za prioritu považuje nový ministr stabilizaci zdravotnictví. ČTK řekl, že především začne řešit deficit z minulých let a připraví návrh na odkup pohledávek zdravotních pojišťoven za státními podniky za zhruba pět miliard korun. Jako další svůj úkol vidí to, aby konec zdravotnických poplatků nedopadl na poskytovatele.

„Letos je to výpadek dvou miliard v lůžkové péči. Po dohodě s panem premiérem předpokládáme, že peníze půjdou ze státní rozpočtové rezervy do zdravotního pojištění a pak přímo do nemocnic,“ řekl. Pro příští rok, kdy by měly být zrušeny také poplatky v ambulancích a za recept, bude řešit výpadek tří miliard. “

Myslím, když se podaří snížit DPH na léky o deset procentních bodů, efekt by mohl být čtyři až pět miliard, a to by mohlo stačit,“ řekl Němeček. Návrh chce předložit vládě co nejdřív, v řádu dnů či týdnů, je to podle něj „úplně první priorita časová“. Otázkou je, jak se k takovému návrhu bude stavět Evropská unie, třetí sazba daně by totiž šla proti unijní daňové politice.

„Mají se na co těšit“

Němeček by se také rád zasadil o spravedlivé ohodnocení všech zdravotnických zaměstnanců. Pokud se podaří stabilizovat ekonomiku zdravotnictví, mohlo by podle něj již od příštího roku docházet k postupnému a trvalému navyšování platů. Za rozumné Němeček dále považuje postupné snižování počtu zdravotních pojišťoven. Nový ministr poděkoval Sobotkovi, že zdravotnictví je pro jeho vládu prioritou. Ví, že bez podpory celého kabinetu by změny neprosadil.

Holcát, který včera novému ministru úřad předal, novinářům řekl, že zůstává šéfem lékařského konzilia prezidenta Miloše Zemana. Němečka do týmu přizve. Němeček zase potvrdil, že zůstane s Holcátem v kontaktu, byl by rád, kdyby zůstal jeho externím poradcem. Tým svých náměstků si už vybral, zůstávají v něm náměstek Petr Salák a hlavní hygienik Vladimír Valenta, od pondělí nastupují náměstci Lenka Teska Arnoštová, Tom Philipp a Josef Vymazal. Bude mít i nového mluvčího Jana Štolla, který na ministerstvo přejde z tiskového odboru ČSSD.

Unknown media type: poll

O vizích nového ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka se více dočtete příštím vydání magazínu ZDRAVOTNICTVÍ A MEDICÍNA, které vychází 10.2.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?