Sokolovská nemocnice má novou iktovou jednotku za 20 milionů

22. 8. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba 20 milionů korun stála Karlovarský kraj stavební část modernizace iktové jednotky v Nemocnici Sokolov. Dalších asi 15 milionů pak nemocnice, která je v pronájmu soukromé společnosti Nemos, získala z dotací na přístrojové vybavení. Oddělení pro léčbu akutních mozkových mrtvic má celkem 11 lůžek a nahradí už nevyhovující jednotku s šesti lůžky.


Při slavnostním zahájení provozu iktové jednotky to řekl jednatel nemocnice David Soukup.

Iktová jednotka je v sokolovské nemocnici od roku 2008. Tehdy byla první k kraji a také současná modernizace kapacitně odpovídá pokrytí celého kraje. Mezitím ale vznikla iktová jednotka i v karlovarské nemocnici. Modernizace byla nutná, aby oddělení splnilo současné podmínky pro akreditaci a zařazení do sítě iktových jednotek, uvedl Soukup.

Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Miloslava Čermáka (ČSSD) dvacetimilionová investice potvrzuje zájem kraje do nemocnice v Sokolově i nadále investovat. S pomocí krajských prostředků tak letos vzniká i nové rehabilitační oddělení a další stavební úpravy areálu, který zůstává v majetku kraje.

Iktová jednotka v Sokolově například v roce 2011 ošetřila 560 pacientů, z toho 50 trombolytickou terapií, která zachraňuje život nebo výrazně omezuje následky mozkové mrtvice. Mrtvice je přitom třetí nejčastější příčino úmrtí v Česku a nejčastější příčinou invalidity.

Sokolovská nemocnice se v současné době potýká s dopady úhradové vyhlášky, která značně snížila příjmy nemocnice. Letos v investicích z vlastních zdrojů musí šetřit. Pomáhají i ale prostředky kraje a Sokolovské uhelné, která je partnerem nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?