Současná epidemie eboly v Kongu je již druhá největší v historii

3. 12. 2018 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Současná epidemie eboly, která už čtyři měsíce sužuje východ Konžské demokratické republiky, je nyní již druhou největší v historii. Dosud je registrováno 424 potvrzených i pravděpodobných případů. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na konžské ministerstvo zdravotnictví.


Epidemie v nestabilní části východního Konga nyní překonala tu, která vypukla v Ugandě v roce 2000 a která měla 425 potvrzených případů nakažení. Nyní už ji předčí jen epidemie, která v letech 2013 až 2016 zasáhla západní Afriku, kde bylo přes 28.000 potvrzených případů.

Virus eboly údajně zabil 245 lidí v provincích Severní Kivu a Ituri, kde pokračují boje mezi ozbrojenými skupinami a místní domobranou. Špatná bezpečnostní situace znemožňuje adekvátně reagovat na šíření nákazy.

Od roku 1976, kdy byl virus eboly objeven, zasáhlo Kongo již deset epidemií. Ebola se šíří přímým kontaktem s krví či tělesnými výměšky nakažených. Virus způsobuje horečky a vnitřní i vnější krvácení, nemoci podlehne asi polovina nakažených.

"Tento tragický milník jasně ukazuje složitost a vážnost epidemie," uvedla lékařka Michelle Gayerová z neziskové organizace International Rescue Committee.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?