Součková: Premiér podlehl různým tlakům a nejednal férově

15. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výměna v čele ministerstva není cestou, jak pomoci českému zdravotnictví, řekla ve čtvrtek rozhlasové stanici BBC odvolaná ministryně zdravotnictví Marie Součková. Premiér Vladimír Špidla podle ní nejednal férově a podlehl tlakům nejrůznějších zájmových skupin,


PRAHA - kterým Součková podle svých slov „šlapala na kuří oko“.

„Myslím si, že výměna u kormidla nevyřeší avizovaný pád či náraz,“ poznamenala Součková, která české zdravotnictví s oblibou přirovnává ke ztroskotanému Titaniku.

Premiéra podle ní přiměla k výměně ministra řada tlaků. „V posledních dnech prošel parlamentem zákon o Všeobecné zdravotní pojišťovně a zaměstnaneckých pojišťovnách, kde jsem docílila stoprocentního přerozdělení - a sahat někomu na korunky, to se nemá,“ naznačila jeden z možných důvodů.

Vedle zástupců zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven prý mohly být za tlakem na její odvolání i další skupiny, včetně některých sociálnědemokratických poslanců. Dalším možným důvodem bylo podle ní vrácení zákona o DPH do Poslanecké sněmovny. „Bude třeba každý poslanecký hlas, a já jsem nebyla poslancem. Třeba požadavek zněl odvolat, nebo nezvedneme ruku,“ uvedla.

Způsob svého odvolání Součková nepovažuje za korektní mimo jiné proto, že se o něm šéfové dvou menších koaličních stran dozvěděli dříve než ona - již o velikonočním víkendu. Za podpásové jednání to považuje zejména proto, že v nejsilnější vládní straně zastává vysokou funkci místopředsedkyně.

Ke své další budoucnosti poznamenala, že ji má spojenou hlavně s Lidovým domem. V ČSSD má totiž na starosti mezinárodní vztahy, a těm se bude třeba po vstupu Česka do Evropské unie věnovat mnohem intenzivněji, poznamenala.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?