Soud asi opět zrušil podmíněný trest lékaři za chyby při porodu

13. 6. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský městský soud v neveřejném zasedání s největší pravděpodobností podruhé zrušil lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Danielu Brandejsovi osmiměsíční podmíněný trest. Doktor podle obžaloby špatně odhadl situaci při porodu a dítě se jeho vinou narodilo ochrnuté.


„Soud rozhodoval 6. června v neveřejném zasedání,“ řekla ČTK mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Více však nesdělila vzhledem k tomu, že rozhodnutí zatím nebylo doručeno všem účastníkům. Projednání v neveřejném zasedání zpravidla znamená, že odvolací soud rozsudek ruší a kauzu vrací k novému projednání.

Neatestovaný lékař se podle prvoinstančního verdiktu dopustil těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, navíc jako lékař porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho povolání. Provinil se prý tím, že při porodu v roce 2009 nereagoval na záznamy měřící ozvy plodu, jejichž výsledky mezi 10:28 a 10:46 naznačovaly komplikace. Dítě nakonec ve 13:15 vytáhla kleštěmi jiná lékařka, která skončila jiný komplikovaný porod. Soud jej uznal vinným kvůli tomu, že včas nezajistil příchod atestovaného odborníka.

Novorozenec porod sice přežil, ale má poškozený mozek i další orgány. Vyžaduje nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou péči, je slepý, hluchý. Rodiče ho navíc krmí břišní sondou. Podle soudního znalce byl porod natolik komplikovaný, že měl skončit císařským řezem. Matce to však údajně nebylo nabídnuto.

Rodiče dítěte podali žalobu na nemocnici a požadují 18 milionů korun. Nemocnice po incidentu posílila tým porodníků, aby byl na pracovišti k dispozici lékař se zkušenostmi i v době souběhu několika komplikovaných porodů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?