Soud bude opět řešit zmanipulované zakázky Nemocnice Na Homolce

14. 1. 2016 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský městský soud dnes bude pokračovat v projednávání kauzy bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého.


Žalobci jeho a dalších šest lidí viní z korupce a manipulace veřejných zakázek na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákup Leksellova gama nože za 140 milionů korun. Na řadu by měla přijít výpověď tehdejšího náměstka nemocnice Michala Toběrného, který patří mezi obžalované.

Tendr na digitalizaci 75 milionů papírových chorobopisů začal v roce 2009. Podle obžaloby v tendru zvítězila nastrčená firma, která zvítězila díky tomu, že obžalovaní z tendru vyřadili ekonomicky výhodnější nabídku. Podle spisu tím nemocnici vznikla škoda nejméně 57 milionů korun.

Druhý skutek se týká nákupu Leksellova gama nože z roku 2009, který údajně získala předem dohodnutá firma za téměř 140 milionů korun. Dbalý a Toběrný získali za přidělení zakázky podle obžaloby úplatek 5,6 milionu korun. Před soudem zatím vypovídal pouze Dbalý, který obžalobu odmítl. Podle něj je nepravdivá a bez důkazů.

Případ vyšetřovala protikorupční policie, která proti obviněným zasáhla v červnu 2014. Dbalý s Toběrným jsou viněni z manipulací se zakázkami, praní špinavých peněz, porušování povinností při správě cizího majetku a přijímání úplatku. Oběma hrozí až 12 let vězení. Ostatním pěti obžalovaným hrozí za manipulaci s tendry nebo praní špinavých peněz až osm let vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?